Probabil că Belgia va câștiga Campionatul European, dar nu aceasta este adevărata victorie

Ce putem învăța de la naționala de fotbal din Belgia
Pe lângă delicioșii cartofi prăjiți sau constituția longevivă, mai putem lua ceva de la belgieni.

Share If You Care

Cum a reușit Belgia sa devină un succes instant...în 20 de ani?

Acum 20 de ani, Belgia organiza împreună cu Olanda Campionatul European. La acel moment, echipa ocupa un deloc onorant loc 33, în urma unor țări ca Tunisia sau Africa de Sud. 

Deși entuziasmul la începutul campionatului era enorm, Belgia nu a trecut de grupe. Entuziasmul s-a transformat aproape imediat în rușine națională.

 

Cum ni se întâmplă și multora dintre noi. Suntem extrem de încântați de participarea la un eveniment important, prezentat cu surle și trâmbițe, pentru ca la final să suferim o înfrângere. Unii ar considera-o chiar rușinoasă. Un exemplu bun sunt unii concurenți de la MasterChef.

 

Spre deosebire de cei mai mulți, câțiva belgieni nu au rămas doar la stadiul de frustrare și aruncarea vinei. Au conștientizat situația și au luat măsuri. Au fost implicați profesori universitari cu diferite specializări, dar și antrenori sau alți specialiști ai fotbalului. Dirijorul acestora a fost Michel Sablon.

Ce a făcut exact Belgia și ce putem învăța

  • Au pornit de la bază, de la echipele de copii, au lucrat la strategie (au trecut de la sistemul 4-4-2 unde unii jucători nu atingeau decât de 2-3 ori mingea într-o repriză, la sistemul 4-3-3 – care le-a permis jucătorilor mai mult contact cu mingea, deci mai multe șanse pentru că echipa să devină omogenă).
  • Nu confunda obiectivul cu strategia. Dacă obiectivul este să mergi în Belgia, atunci ai mai multe strategii: să iei avionul, să mergi cu mașina sau cu trenul. Dacă una dintre ele nu funcționează, mai ai încă două.

 

  • Jucătorii se cunosc bine, au jucat împreună mult timp și ‘se găsesc’ repede pe teren, factor esențial pentru orice echipă de succes.
  • Sau cum spun americanii ‘there is no I în TEAM’. Valoarea echipei este mai mare decât suma valorilor individuale ale membrilor săi.

 

  • În același timp, pentru că mulți dintre fotbaliști au activat sau activează în campionate puternice ca cele din Anglia, Germania sau Italia, în jocul Belgiei sunt îmbinate mai multe filozofii de joc.
  • Un plan valoros de dezvoltare personală trebuie să includă și expunerea la domenii conexe, chiar opuse domeniului de interes. Este singura modalitate prin care ne putem forma cu adevărat o vedere de ansamblu, fără riscul de a lua decizii cu ‘ochelari de cal’.

Bugetul de dezvoltare

  • O schimbare de la focusarea exclusivă pe a câștiga, către dezvoltarea mentalității pe mai multe planuri (nu doar pe victorie). 
  • Viața sau cariera sunt presărate cu suișuri și coborâșuri. Dacă te aștepți ca lucrurile să meargă doar în sus, vei fi dezamăgit. Să știi cum să le abordezi pe fiecare poate fi o strategie sănătoasă.

 

  • Poate cea mai importantă schimbare: au introdus reguli prin care impuneau cluburilor să investească procente importante din profit în dezvoltarea și antrenarea tinerilor. 
  • Cu alte cuvinte, investiția în propria dezvoltare are cel mai bun profit.

Nu este totul 'lapte și miere'

Bineînțeles că au provocări atunci când tineri valoroși, dar care nu au împlinit 18 ani, sunt ademeniți cu contracte mari în afara țării. Recomandările antrenorilor belgieni sunt, exact ca în ‘testul bezelei’, să mai aibă puțină răbdare, să nu abandoneze școala și antrenamentul. Să își maximizeze timpul deja investit pentru recompense mai mari.

Conform datelor, doar 10% din copiii antrenați ajung să facă performanță de top. Dar, pentru că sunt încurajați să termine studiile, ceilalți 90% vor avea posibilitatea de a merge la o facultate sau de a avea o cariera bună.

Un aspect fascinant pe care l-am descoperit când am făcut cercetarea pentru acest articol este că, la echipele ‘under 13’ din Belgia, tacklingul este interzis. Tacklingul este intrarea prin alunecare care de multe ori duce la accidentări și cartonașe galbene.

În schimb, copiii sunt învățați să anticipeze și să intercepteze pasa. Adică să înțeleagă în avans ce va face adversarul. Să își pună mintea la contribuție, nu doar mușchii.

Poate că Belgia nu va câștiga totuși campionatul

La momentul scrierii acestui articol, Belgia a disputat un singur joc din grupe, pe care l-a câștigat în fața Rusiei cu 3-0. 

Poate că Belgia nu va câștiga acest Campionat European, dar Victoria dorită s-a înregsitrat deja. 

Viziunea pe care a avut-o un om acum 20 ani se vede din plin. 

În clasamentul FIFA ‘diavolii roșii’ ocupă locul 1.

Au conștientizat că au o problemă, au plecat de la valorile proprii și au construit de acolo. Constant și strategic.

Este un exemplu demn de urmat pentru fiecare dintre noi, ca oameni. Poate că nu va dura 20 de ani, dar întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este ‘care este costul dacă rămân la același nivel?’ sau ‘merită să risc o schimbare?’. 

Călătoria este la fel de importantă precum rezultatul, dar dacă nu acționăm nu vom descoperi asta niciodată.

Uite o întrebare pentru tine: Ce lucru poți începe acum pentru dezvoltarea ta personală ale cărui rezultate să nu le vezi cu adevărat decât peste 3, 5 sau 10 ani?

Dar pentru echipa ta? 

Fă parte din cei 1%

Dacă ții cont de 'media celor 5 oameni cu care te înconjori' atunci alătură-te și TU celor peste 1326 de Lideri înscriși la newsletter. Îți voi trimite și materialul bonus '23+ de unelte pentru Cariera TA'

Mai multe articole

Andrei V dupa 20 de ani
Carieră

Experiența Fascinate și Catfishing

Tocmai ce m-am făcut de râs în fața a 70 de experți mondiali în branding, dar și a celei care a fost votată drept ‘Nr.1

Preferi să discutăm direct?

Scrie-mi care este provocarea cea mai mare pe care o ai când vine vorba despre strategia ta de digital.