Rutina bună este pe măsura deprinderilor sănătoase
Pentru mine una dintre aceste deprinderi sănătoase este cititul. Se împlineau 407 zile neîntrerupte de citit cel puțin o oră zilnic. Fie acasă, în vacanță sau la țară, îmi respectam ritualul de journaling-meditat-exerciții-citit. Simt că ma ajută enorm să îmi încep ziua în forță. Îl făceam dimineața, de obicei înainte ca ceilalți să se trezească. Și pentru că mi-am impus minim 7 ore de somn, asta înseamnă că, cel mai tărziu la ora 23, ar fi bine să fiu ‘tras pe dreapta’.
Bingingul poate afecta grav deprinderile sănătoase
Pe unul din grupurile de marketeri din care fac parte, la topicul de storytelling venise discuția despre serialul ‘The Wire’. Tot auzisem despre el dar, pentru că erau 5 sezoane, ceea ce mi-ar fi ocupat o grămadă de timp, l-am ignorat. Acel timp l-aș fi folosit fie pentru a învăța, fie pentru a experimenta.
Dar, pentru că mă plictiseam, am zis să văd despre ce este vorba. Sezonul 2 nu merită. Celelalte însă sunt deosebite din punct de vedere storytelling, dezvoltare de personaje sau intrigă. Dacă nu te pasionează serialele polițiste în care nu prea îți poți da seama care este griul dintre alb și negru, atunci nu îți vă placea. (Doar de fun, caută pe youtube ‘the wire sheeeeet compilation’ apoi ‘the wire motherf#cker crime scene’ – pentru o demonstrație de colaborare, limbaj nonverbal și măiestrie regizorală).
Anyway, ideea este că am făcut binging, culminând cu un maraton într-o zi de marți până noaptea tărziu (sau dimineața devreme). Era februarie, tocmai încheiasem două contracte mari de consultanță și, ca orice vânzător care se ‘respectă’, am ignorat ciclul vânzării. În plus, îmi reveneam după o criză serioasă de dureri lombare. Nu este interesant cât efort facem să justificăm rațional alegerile emoționale?
Monopoly, Imperiul Leilor și...horoscopul vs. Deprinderi sănătoase
Ce s-a întâmplat apoi?
Ei bine, miercuri nu am mai fost atât de riguros cu rutina mea de deprinderi sănătoase: m-am trezit (mult) mai tărziu, iar pentru că aveam o întălnire online cu un client, am ales să las cititul pentru după-amiază. Mi-am setat un memo în telefon, dar eram sigur că îmi voi aminti și voi citi. La urma urmei, cartea pe care o citeam în acel moment era ‘Moonwalking with Einstein’ și era despre mnemonică (tehnici de memorare).
Telefonul mi-a amintit. Am deschis iBooks și am început să citesc. Doar 30 de minute din cele 60 zilnice, pentru că aveam programată o discuție cu un potențial client. Așa că am pus finalizarea orei de citit pe lista de seară.
La ‘Ora offline a familiei’, fetele mele însă au votat să ne jucăm Monopoly, iar cititul meu a fost reprogramat după. Pentru că fiecare câștigase câte un joc, am mai făcut unul de departajare. Apoi a început ‘Imperiul Leilor’ – printre puținele motive pentru care mă mai uit la TV (asta și horoscopul…ca să mai și glumim puțin).
Emisiunea aceasta îmi dă ocazia să am discuții valoroase cu fiica mea, să îi pun întrebări, să o provoc să gândească în afara zonei ei de confort.
Ca să fiu clar: vorbesc despre “Imperiul Leilor”, nu de horoscop 🙂
Deprinderile sănătoase se ajută una pe cealaltă
Desi emsiunea nu ține pe atât de mult pe cât mi-aș dori eu, publicitatea este de departe mai lungă decât ar trebui. Așa că, la finalul emisiunii eram pregătit să ‘parchez’, memoria fiind deja setată pe odihnă, decât pe citit. Se confruntau în subconștient două deprinderi sănătoase.
În dimineața zilei următoare când am deschis aplicația să citesc, am văzut ‘nenorocirea’: întrerupsesem un ciclu de 407 zile. Primul instinct a fost să o închid și să fac altceva. Dar, pentru că tocmai îmi făcusem meditația, am testat exercițiul respirației 4X (inspiri pentru 4 secunde, ții aerul 4 secunde, expiri timp de 4 secunde, apoi repeți de 4 ori). Am reușit să trec de primul impuls și am continuat să citesc despre tehnicile de memorare, deși pe mine mă trădaseră cu o zi înainte. Una dintre acele deprinderi sănătoase m-a ajutat cu alta, legătura dintre ele a funcționat. Primele minute au fost cruciale pentru că după fiecare cuvânt citit voiam să renunț.
Era cel mai lung șir de zile în care am citit și recunosc că uneori mă întrebam cum voi reacționa când îl voi rupe. Probabil că, în secret, îmi doream să ‘experimentez’. Să văd cum pot ‘flexa’ aceste deprinderi sănătoase. Să văd cum voi reacționa. Îmi era teamă că nu voi fi destul de consecvent.
Pentru că sunt un optimist incurabil, părțile bune ale întâmplării recunosc că au fost mult mai importante:
- De-abia așteptam să îi spun copilului, să îi arăt că nu era decât o bifă într-o aplicație și că am continuat să citesc;
- Desi nu mă consider o persoană foarte ambițioasă, am învins primul impuls și am continuat;
- Nu în ultimul rând, dacă citești aceste rânduri, înseamnă că am mai făcut un pas către misiunea mea de a-i ajuta și pe alții, arătându-le greșelile mele.
Este mai ușor să te ții de obiceiurile sănătoase 100% decât doar 99%.
Poate ți se pare contraintuitiv, dar în cele mai multe cazuri chiar așa este.
Daca luăm un exemplu absurd, este mai ușor (și mai sănătos) să îți ții respirația în 100 de scufundări, decât în doar 99. Este mai ușor (și destul de indicat) să traversezi pe verde de 100 de ori decât de 99 de ori.
Este mai ușor (dar nu la fel de indicat) să faci 100% ceea ce fac toți competitorii/colegii tăi.
Când ei fac ZIG, tu riscă un ZAG (și încă unul până devine ZIG, apoi repetă). Fă din asta o nouă deprindere sănătoasă.
Uneori, diferit este mai bine decât ‘mai bine’. Se numește inovație.
Unul dintre primele exerciții pe care le fac cu clienții de 1 la 1 sau cursanții mei este începerea unei rutine sănătoase. Începem simplu, prin a lega un obicei nou (de ex. cititul) de unul deja existent (de ex. cafeaua). Trebuie să fie ceva ușor de făcut, pentru a-ți fi mai ușor să păcălești subconștientul (zona de confort).
Trezește-te cu 25 de minute mai devreme, fă cafeaua/ceaiul și citește doar 15 minute, fă un set de exerciții de mișcare sau desenează ceva.
Fă ceva ce îți plăcea să faci când aveai 6 ani! (cu ocazia asta ți-am dat spoiler din partea de storytelling a cursului de branding). Pentru primele câteva zile poți seta alarma să te trezească. Ideal este să începi să te trezești înainte de a suna. Orice ai face, abține-te ca primul lucru pe care îl faci să fie verificarea telefonului.
Cât durează să construim deprinderi sănătoase?
Unii clienți îmi spun că au ținut astfel de rutine până când, într-o zi, din motive obiective au ratat, apoi au renunțat.
Consistența are într-adevăr acest minus – atunci când nu o mai faci ai impresia că nu (mai) ești la fel de bun. Dar asta este pentru că ne uităm la un singur eveniment, la un singur pas dintr-o suită de mulți pași care ne-a dus departe. Dacă ne oprim puțin, ieșim din cadrul fotografiei și o privim în ansamblu, cred cu tărie că ne putem da singuri motivele să continuăm. Să ne acordăm clemență atunci când mai ratăm câte o bornă, să respirăm de 4 ori, apoi să reluăm obiceiurile sănătoase.
Conform unor studii științifice, este nevoie între 66 și 95 de zile pentru ca o deprindere sănătoasă să se instaleze cu adevărat(să se ‘prindă’). Altele vorbesc despre 21 de zile. Din experiența mea și a celor cu care am lucrat, 3 luni este cifra ‘magică’ pentru cele mai multe obiceiuri.
COSTĂ să ai deprinderi sănătoase
In concluzie, ‘sheeeeeet happens’ atunci cănd vorbim de lucrurile bune (dacă nu mă crezi, caută antrenamentele pentru construcțiile cu piese de domino). Contează să fii blând cu tine, să vezi ce ai de învățat și, neapărat, să continui acel lucru.
Beneficiile pe termen lung ale unei rutine sănătoase sunt mult mai mari decât banii sau minutele investite zilnic. Gândește-te la o facultate sau la un curs profesional – investești timp și bani, iar beneficiile le vei culege în timp, de cele mai multe ori exponențial față de cât ai investit.
Sunt o grămadă de lucrări scrise pe tema acestor deprinderi sănătoase. Stephen Covey, James Clear sau Charles Duhigg fiind printre scriitorii pe care ți-i recomand.
Acum este rândul tău.
Ai o poveste asemănătoare, cu un obicei sănătos pe care l-ai întrerupt?
Ce ai simțit în acel moment?
Ce te-a ajutat să îl continui?
Dacă nu, ce deprindere sănătoasă îți dorești să adopți?