Poate nu îți dai seama, dar ai deja un brand personal.
Este ceea ce spun alții despre tine când nu ești acolo.
Brand personal = reputația ta
Termenul de ‘brand personal’ a fost propus prima dată în 1997, de către Tom Peters, scriitor și consultant de business.
Vestea bună, spunea Peters, este că oricine are șansa să se afirme. Oricine are șansa de a deveni un brand demn de a fi remarcat. Vestea mai puțin bună este că doar TU ești responsabil de propriul brand personal. Este ca un Lego. Poți găsi multe schițe, nu este un singur mod corect în care să-l construiești. Atât timp cât alegi unul și lucrezi la el.
Eu îți propun să pui bazele lui prin două exerciții. Unul este același folosit și la Hollywood, iar celălalt este unul la care vei lucra cu plăcere fie 5 minute, fie câțiva ani. Este o esență a peste 4 ani de cursuri, cărți și testări pe care le-am făcut pe această temă. La final vei avea o mai mare claritate asupra propriei persoane.
Invincibil sau...cu defecte?
În 1938 nu exista termenul de brand personal. Situația economică în Statele Unite nu era roză. Gangsterii, prohibiția și rata inflației făcuseră ca spiritul american să pălească. Doi desenatori au pus umărul la reaprinderea speranței. Sub forma unui personaj care putea să zboare, să tragă cu laser din ochi și să ridice o mașină cu o singură mână. L-au dotat cu o pelerină roșie și cu un ‘S’ pe piept. Superman era invincibil. Salva oamenii. Se purta frumos cu toată lumea. Nu avea un oponent care să îi dea bătăi de cap. Copiii și adulții iubeau revistele cu primul supererou. Dar nu se identificau în totalitate cu acesta.
Exercițiul de brand personal care este folosit la Hollywood.
De-abia după 5 ani, folosind o tehnică a scenariștilor de la Hollywood, creatorii lui Superman au făcut un pas enorm pentru al său ‘brand personal’. Pentru prima dată de la apariția supereroului, exista ceva care îi răpea puterile. Kryptonita a dat profunzime personajului. Sub acțiunea ei Superman devenea un simplu om. Devenea ‘relatable’. Oamenii se puteau identifica cu el.
Pentru că apariția personajului Superman a venit pe fondul unor condiții potrivnice, valorile pe care a fost construit erau patriotismul, loialitatea și prietenia. Erau punctele de la care nu făcea rabat.
Dacă ar fi existat termenul de brand personal, erau ne-negociabilele lui. Lucrurile pentru care ar fi mers până la capăt.
Imperfect este mai atrăgător decât perfect.
Polaris a salvat nenumărate vieți de-a lungul anilor. A ghidat spre casă generații întregi. Mai este cunoscută și sub numele de Steaua Nordului. Un navigator care se ghidează după ea poate ajunge la Polul Nord.
Nu exact în același loc, dar cu siguranță la Polul Nord.
În benzile desenate îl conduce pe Superman către Fortăreață Singurătății. Locul unde are parte de înțelepciunea părinților săi, de resurse pentru cunoaștere și de timp pentru refacere. Aici își dă seama că fiecare om poate fi bun și, de aceea, merită salvat. Crez care îi va ghida acțiunile.
În fine, ajungem la al patrulea, și ultimul punct din tehnica construirii personajului. Este numită ‘masca’ sau defectul pe care încercam să îl ascundem fără prea mare succes. Supereroii își pun, la propriu, o mască. Pentru că era o perioadă a gangsterilor, iar măștile erau ca un brand personal pentru răufăcători, creatorii au ales ca ‘masca’ lui Superman să fie o pereche de ochelari.
Uneori, teama este o mască a dorinței. Superman cu ochelari și costum devenea Clark Kent. Clark era timid și stângaci în prezența colegelor sale, dar se vedea clar că era îndrăgostit de Lois Lane.
Exercițiul 1 de brand personal
Tehnica folosită de scenariști se numea “Diamantul personajului” (Character diamond). Este și o tehnică folosită cu succes în schițarea propriului brand personal.
Ca un scurt exercițiu, hai să facem împreună diamantul unuia dintre personajele mele preferate: Dr. House.
Steaua Nordului – își folosește inteligența pentru a descoperi și învinge afecțiunile pacienților
Ne-negociabile – adevărul, loialitatea și umorul
Kryptonita – dependent de analgezice
Masca – egoist (dar în realitate îi pasă de ceilalți)
ACUM TU!
- Ia o coală goală și desenează un romb;
- În partea de sus scrie care este a Steaua ta Polară - care este trăsătura principală și cum o folosești pentru a te ghida; (Pot fi chiar două combinate- de ex.: ‘îmi folosesc inteligența și empatia pentru a ajuta oamenii să avanseze în călătoria lor’);
- În dreapta scrie care sunt top 3 valori care te ghidează. Lucruri pentru care ai merge până în pânzele albe. (familia, învățarea continuă, independența, onestitatea, optimismul, media celor 5 oameni cu care îmi petrec cel mai mult timpul etc.);
- În partea de jos notează acel lucru care te tot sabotează. Care este kryptonita ta? (La mine este lipsa de focus. Dacă ești sincer/ă cu tine îl știi clar.);
- În final, în colțul din stânga, notează ce încerci să ascunzi de ceilalți, dar nu o faci foarte bine. (Poate că ești introvertit/ă, dar cu toate acestea te duci la toate întâlnirile de pe Zoom? Dacă nu îți dai seama, întreabă 5 apropiați, ei știu sigur.).
Simți deja un moment de ‘A-HA!‘?
Se numește claritate.
Aceasta este puterea pe care ne-o oferă puțină introspecție și ceva vulnerabilizare.
Dacă nu o simți, înseamnă că nu ai fost destul de sincer/ă cu tine. Reia exercițiul.
Vulnerabilizarea este dovadă de putere.
Brene Brown vorbește despre o ‘mahmureală de vulnerabilizare’. Este acea senzație pe care o ai după o discuție cu cineva care te-a ascultat cu adevărat și care ți-a pus întrebările pe care ție îți era teamă să le rostești. Apoi te întrebi ‘Chiar i-am spus acele lucruri?’. Este senzația pe care îmi doresc să o aibă fiecare client cu care lucrez în sesiunile de 1on1 și de brand personal. Este singura modalitate prin care poți ajunge către lucrurile care contează cu adevărat.
Folosind această claritate îți poți compune un ‘vision statement’ personal sau al companiei tale.
Poți popula pagina ‘About’ a siteului tău sau a profilului de LinkedIn. Poți formula propriul motto. Te poți focusa pe ce te face diferit/ă pentru a face mai mult din acel lucru. Diferit este mai bine decât mai bun. Iar acestea sunt doar câteva dintre aplicațiile imediate.
Exercițiul 2 de brand personal
Ce ai obținut până aici vom folosi în următorul exercițiu de brand personal. Alcătuirea unei ‘declarații de viziune’. Sau ‘vision statement’.
Valorile – pot fi în număr de 5 sau 6, din care 3 sunt cele de bază. Acestea 3 au fost deprinse/insuflate până să mergi la școală, de obicei. Pe celelalte, să le spunem secundare, le-ai dezvoltat pe parcurs, în diferite etape ale vieții. Aceste valori secundare s-au schimbat în timp. Poate la liceu una dintre valori era să petreci cât de mult se poate, la facultate a fost să ai cât mai multe relații, până în 30 de ani să ai o relație stabilă, apoi să îți găsești sufletul pereche.
Valorile stau la baza misiunii și viziunii. Din ele se crează un brand personal. Pe baza lor îi atragem pe cei care ni le împărtășesc și îi respingem pe cei care nu le au. Dacă viziunea este farul și misiunea este motorul vaporului, atunci valorile sunt combustibilul.
Distincția dintre Viziune și Misiune
Viziunea – este ceva măreț, care, numai când te gândești la magnitudinea ei, îți provoacă teamă. Este Steaua Nordului pe steroizi. Este acel lucru pe care ți-l propui, dar pe care știi că nu îl vei atinge în decursul vieții tale. Nu este măsurabil și nu are o perioadă de finalizare.
Este ca orizontul, îl vezi, dar nu vei ajunge niciodată la el. Viziunea nu se schimbă. După ce ai descoperit-o și declarat-o devine farul de brand personal.
Misiunea – în primul rând este S.M.A.R.T. – adică este și specifică, și măsurabilă, și de atins, și relevantă (pentru al tău brand personal), dar și cu o perioadă de finalizare. Se trage din Viziune și tinde să o înfăptuiască.
De aici reies obiectivele. Puncte care, odată atinse, transformă misiunea (care, la rândul ei vine cu noi obiective). Pentru mine, fiecare misiune înseamnă un pas mai aproape de viziune.
Nevoia care m-a îndrumat...
Acum 5 ani m-am confruntat cu o depresie. Eram în căutare de răspunsuri. Am citit cărți pe teme de brand personal, am participat la cursuri care aveau acest subiect și am alcătuit propriul sistem. De fapt, de întrebări mai bune aveam nevoie. Vreau să-i amintesc aici pe Ryan Deiss, fondatorul Digital Marketer și pe Sally Hogshead, care, prin cursurile lor, m-au ghidat.
Formula declarației este simplă, dar al naibii de greu de rezolvat. Unii o compun în 5 minute și își dau seama că asta le-a fost viziunea tot timpul, doar că acum au și rostit-o. Mulți alții însă, se luptă în a o defini zile, luni sau ani. Este și cazul meu.
Îmi doresc mult ca, după ce faci exercițiul, să fii printre cei care își definesc imediat Viziunea cu care rezonează integral. Vei ști dacă s-a întâmplat pentru că, atunci când vei încheia exercițiul, te vei simți extenuat/ă, dar cu un mare zâmbet pe față și cu un simț al scopului desăvârșit.
Dacă ești ca mine și nu simți o rezonanță 100% cu Viziunea TA, no worries – WELCOME TO THE BIG CLUB. Îți place, te definește, dar parcă lipsește ceva, e chiar acolo, dar nu poți pune degetul pe el. Este o călătorie, bucură-te de ea. Pornește la drum, găsește mentori, treci prin furtuni și, din când, mai lucrează la viziune. Nu aștepta ca totul să fie perfect ca să acționezi. Acțiunea imperfectă bate oricând perfecțiunea acțiunii.
Având la îndemână foaia cu diamantul tău, scrie și completează fraza:
“Eu cred că [Steaua Nordului], de aceea trebuie să [Misiunea + obiectivele] și asta deoarece pentru mine contează [TOP 3 valori].”
That’s it!
Hai, încearcă…așterne pe hârtie cuvintele din diamant, chiar dacă nu fac sens gramatical. Adaptează- le și citește-o cu voce tare, cap-coadă. Cum îți sună? Simți că este un crez care i-ar face pe copiii, nepoții și strănepoții tăi să fie mândri de tine? Cel mai important, este ceva care îți face ochii să sclipească și te umple de energie?
Hai să îți mai dau o unealtă care să te ajute cu brandul personal.
Un important studiu științific de brand personal a fost desfășurat în SUA în 2009. În urma lui au reieșit 7 tipologii distincte. Oamenii le prezintă pe toate, însă sunt două principale pentru fiecare individ. Astfel, combinate, reies 42 de arhetipuri.
Sally Hogshead este care a descoperit sistemul de brand personal How to Fascinate pornind de la studiul din 2009. Ea este în Hall of Fame al speakerilor și este marketerul care a lucrat pentru branduri ca Nike, Mini sau Unilever.
Sistemul How to Fascinate, pe lânga că te ajută să definești clar toate cele 4 componente ale ‘diamantului’ tău. Îti dă cuvintele special alese pentru fiecare tipologie și o face într-un mod ușor. Iți arată și care este acea tipologie care ‘te seacă de energie’. Kryptonita.
Pe baza unui test de 25 de întrebări, prin care au trecut peste 1,3 milioane de oameni, poți să afli care este arhetipul tău. Ce cuvinte au cel mai mare impact pentru al tău brand personal.
Poți face și tu testul aici.
Vrei să lucrezi mai mult la brandul personal?
Prin acest articol am vrut să îți ofer uneltele pe care eu și clienții mei le folosim pentru baza unui brand personal. Sunt un ferm adept al unei fundații extrem de stabile. Chiar dacă nu rezonezi cu termenul de ‘brand personal’ exercițiile prezentate aici sunt importante pentru parcursul tău. Pot fi folosite la început de drum, daca simți că ai pierdut direcția sau pentru a trece la următorul nivel.
Eu le folosesc în cadrul programului meu de 3 luni, ‘Arma TA Secretă’. Este un melanj personalizat de coaching, consultanță și mentorat. Daca simți că ești pregătit sau pregătită să înaintezi serios spre următorul nivel al carierei, hai să discutăm. În aprilie – iulie mai am doar două locuri disponbile. Investiția ta este de 2824 EUR + TVA. Dacă, în urma discuției preliminare suntem amândoi de acord să lucrăm, îți ofer încă o lună bonus.
Doar TU ești responsabil de propriul brand personal.
Mult spor!
P.S.: pentru o sesiune gratuită de claritate alege aici o dată la care vrei să discutăm.