Mai ești și suma experiențelor pe care le-ai avut până acum. Mai ești întruchiparea valorilor tale. Fie că o conștientizezi sau nu, media celor 5 te influențează.
Lui Jim Rohn îi aparține această afirmație: ‘ești media celor 5 oameni cu care îți petreci cel mai mult timpul’. Jim Rohn a fost antreprenor, speaker motivațional și mentorul lui Tony Robbins.
Mai departe, eu mă voi referi la ea ca ‘media celor 5’.
Această afirmație se regăsește sub formă de proverb în multe culturi. Noi o știm sub forma ‘spune-mi care-ți sunt prietenii și îți voi spune cine ești’.
Eu am adoptat-o ca valoare în timpul crizei jumătății de carieră. Atunci când mi-am dat seama că nu banii, ci timpul este cea mai importantă resursă pe care o dețin. Așa că am început să analizez cum îmi pot petrece timpul în cel mai eficient mod, cu cine îmi face plăcere și făcând ceea ce îmi place. Pentru a face asta a trebuit să lucrez mult cu mine însumi pentru a înțelege care îmi sunt valorile de bază, care este viziunea și misiunea rezultate de aici.
Dacă ești cea mai interesantă persoană dintr-o încăpere, atunci ești în locul greșit
Cu o singură excepție: dacă ai acordul audienței și dacă ești acea persoană din încăpere, atunci apucă-te să-i înveți și pe ceilalți.
Este o luptă internă a egoului să admiți că ești în locul greșit. Cei mai mulți dintre noi dorim să vorbim despre noi să arătăm cât de multe știm. Să primim laude, chiar dacă nu sunt autentice. Un fost mentor pe care l-am avut numea acest lucru ‘ego bump’.
Dar dacă lucrezi activ să cauți ‘camere’ cu oameni mai deștepți decât tine (adică de la care ai ce să înveți) îți garantez că nu vei avea decât de câștigat. Prin intermediul internetului poți ridica foarte ușor ‘media celor 5’. Din păcate, reciproca este la fel de valabilă.
Cei dragi nu vor înțelege deplin
De cele mai multe ori familia sau prietenii apropiați nu îți vor împărtăși integral valorile sau pasiunea pentru un anumit domeniu. Asta nu înseamnă că îi scoți din viața ta.
Ce faci atunci?
În primul rând reafirmă-ți dragostea și respectul pentru ei. Apoi le poți spune că dorești să te dezvolți într-un anumit domeniu – le prețuiești sfaturile, însă decizia este a ta.
Îi anunți, nu le ceri aprobarea.
Le spui că îți vei petrece mai mult timp învățând de la experți și că, uneori, asta va însemna că nu vă veți putea vedea la fel de des. Bineînțeles că nu toți vor înțelege. Vor căuta să te facă să rămâi la fel, ca treburile să nu se schimbe.
Și nu din răutate, ci pur și simplu pentru că ei, în acel moment nu înțeleg la fel nevoia de dezvoltare. Unii vor deveni frustrați spunându-ți că ‘ai multe de învățat de la ei’. Cum spuneam, cu toții căutăm un ‘ego bump’.
Media celor 5 oameni mai poate fi și media celor 5 obiceiuri
Este ca atunci când apare o durere acută și mergi la medicul specialist. Îți crești temporar (și forțat) ‘media celor 5’. Urmezi sfaturile, iei medicamentele sau urmezi dieta și, teoretic, ești bine. Dar dacă te întorci în aceeași zona de confort, ‘media celor 5’ revine la valorile de dinainte și nu ai învățat nimic. Atunci ghici ce…s-ar putea ca durerea acută să reapară. Iar și iar până vei schimba ceva.
Cred că ‘media celor 5’ se poate aplica și sub forma: ‘cele 5 obiceiuri pe care le întreții cel mai mult’, ‘cele 5 mâncăruri pe care le consumi cel mai des’ sau ‘cele 5 emisiuni la care te uiți cel mai mult’.
Fiecare cu călătoria lui. La urma urmei, atunci când vei trage linie, trebuie să te gândești care crezi că va fi regretul cel mai mare: că nu ți-ai urmat instinctul sau că ți-ai ascultat anturajul?
Ok, îmi pare rău, am încercat să te influențez prin cele două variante de mai sus. 🙂
Măcar eu am făcut-o conștient, ca argument pentru a te face să înțelegi că un prieten, fără să vrea te va influența uneori în direcția pe care o cunoaște.
Nu ți se întâmplă doar ție
Nu este ușor să ne imaginăm mulțimea de posibilități care există dincolo de ceea ce cunoaștem și înțelegem noi. Dacă ne oprim din a învăța, ne oprim din a evolua. Nu uita că încă mai sunt astăzi oameni care cred că pământul este plat…
Ne formăm propria realitate pe baza a ceea ce experimentăm și, de cele mai multe ori, luptăm chiar pentru a păstra lucrurile așa cum sunt. Zona de confort este foarte îmbietoare, iar ‘media celor 5’ o poate întreține pe termen nelimitat.
Vestea bună este că tuturor ne place din când în când să staționăm la granițele confortului. Vestea mai puțin bună este că, dacă nu luăm în mod activ decizia de trece dincolo și a extinde granițele, viața ne va ‘șuta’ în teritoriu necunoscut.
Așa că avem două variante: fie ne punem casca și împingem câte puțin, zi de zi, în direcția în care dorim să ajungem; fie așteptăm să ne împingă brutal circumstanțele și de-abia când am ajuns să fim în stare să ne punem casca.
Eu le-am experimentat pe amândouă și o prefer pe prima, fără discuție. Prefer să împing puțin într-o direcție greșită, să îmi dau seama și să corectez. Spre deosebire de a mă trezi în necunoscut, neștiind ce mi s-a întâmplat. ‘Media celor 5’ este extrem de importantă aici.
Cum să îți îmbunătățești 'media celor 5'
Iată cum poți alege și tu prima variantă:
- Definește-ți valorile, lucrurile tale nenegociabile – ce contează pentru tine;
- Fă o listă cu rude și prieteni care crezi că au aceleași valori. Propune-ți să petreci mai mult timp cu ei;
- Fă o listă cu rude și prieteni care crezi că au valori opuse. Propune-ți să petreci mai puțin timp cu ei;
- Fă o listă cu mentori ‘digitali’ care te pot ajuta și de la care poți învăța. Timpul economisit de la cei care nu împărtășesc aceleași valori dă-l către noii tai mentori;
- Introdu în rutina ta zilnică (fie la cafea/ceai, fie seara înainte de culcare) 15 minute de citit în domeniul de interes;
- Caută, alătură-te și investește în grupuri de discuții specifice domeniului tău. Dacă nu există, creează tu un grup;
- Aplică – pune în practică ce înveți, dă-ți voie să greșești. Nu contează ce crede anturajul, îți urmezi instinctul, corect?
- După 3 luni analizează dacă ești pe direcția pe care ți-o dorești, care îți face plăcere și care se aliniază cu viziunea ta. Dacă nu, acum ai informațiile necesare pentru a ști cum poți pivota. Dacă da, mărește timpul alocat învățării și pe cel petrecut cu cei care îți ridică ‘media celor 5’.
Este OK să ai 'sindromul impostorului'
Unul dintre grupurile din care fac parte este format din 18 antreprenori și top manageri pentru care educația și dezvoltarea personală sunt valori de top. Pentru că suntem din diverse părți ale țării, cele mai multe întâlniri le avem virtual, de curând însă am avut ocazia să ne vedem cu toții și ‘pe viu’. S-au format grupuri (‘încăperi’) de discuție foarte variate. În unul eram cea mai interesantă persoană și discutam despre lucrurile la care mă pricep. Dar în multe altele eram un învățăcel cu urechile ciulite, învățând de la cel sau cea care ne educa în domeniul respectiv.
Nu de puține ori mă vedeam nevoit să cer mai multe detalii despre lucruri pe care nu le înțelegeam pe deplin. Nicio întrebare nu este ‘idioată’ atât timp cât este clar că ești interesat și vrei într-adevăr să înțelegi mai bine. În grupul potrivit, unde ‘media celor 5’ este sus, simți că ești în încăperea potrivită. Nu te simți confortabil, ceea ce este bine, înseamnă că ai depășit niște granițe și că este loc de dezvoltare.
Te simți ca un impostor, ți se pare că nu ai ce căuta la acest ‘nivel superior’, ceea ce este iarăși dovadă de înțelepciune, înseamnă că ‘știi că nu știi nimic’.
Când ești ascultat cu atenție, deși credeai că sunt lucruri cunoscute, este semn că îți aduci aportul la ‘media celor 5’. Că o îmbunătățești.
'Media celor 5' la job
Dar ce faci atunci când nu ai neapărat control asupra grupului pentru că, de exemplu, ești la job 8-9 ore pe zi. De acord, este normal ca nu toată echipa să aibă aceleași valori sau să nu fi auzit vreodată de ‘media celor 5’.
Iată 5 soluții pe care eu le-am folosit cu succes și le poți aplica și tu:
- La pauza de masă sau cafea adu în discuție un subiect de dezvoltare personală. Poți începe chiar cu ‘media celor 5’. Fă-o sub formă de întrebare – ‘Guys, voi v-ați gândit că suntem media celor 5 oameni cu care ne petrecem cel mai mult timpul? Pe unde credeți că ne situăm noi, ca echipă?’;
- O dată sau de două ori pe lună propune ca fiecare să prezinte în max. 5 minute o carte bună și de ce ar recomanda-o grupului;
- Înjumătățește timpul unei ședințe. În timpul câștigat urmăriți o discuție TED apoi cere de la fiecare membru o idee cu care a rămas și pe care vrea să o aplice;
- Întreabă-ți colegii care este hobby-ul sau pasiunea pe care ar dori să o monetizeze. O dată pe săptămână, pentru 10-15 minute, pe rând, fiecare poate vorbi despre pasiunea lui/ei. La final, ceilalți pot pune întrebări.
- Găsește cursuri relevante pentru întreaga echipă (de exemplu – How to Fascinate – team branding 😉). Găsește alți experți în diverse domenii care să vină pentru a le vorbi colegilor tăi.
Educă-te în permanență
Cel mai important pas pe care îl poți face este, bineînțeles, conștientizarea. Lucrează activ ca TU să te auto-dezvolți pentru a aduce valoare ‘mediilor celor 5’ din care faci sau vrei să faci parte. Soluții se găsesc, indiferent de situație.
Îți mulțumesc că ai citit până aici, sper că am pus și eu puțin umărul la ‘media celor 5’ atunci când ți-o vei calcula.
Andrei V.
P.S.: pentru a te ajuta să faci următorul pas în carieră, descarcă gratuit materialul: ‘23+ de unelte pentru cariera ta’ . Are 25 de pagini cu cele mai bune resurse testate de dezvoltare personală.