[Scrisoare deschisă] Către Copil, înainte de Examenul de capacitate 2022
Iubita noastră, ți-am scris această scrisoare în ianuarie. O vei primi la o zi după ce au fost afișate rezultatele de la examenul de capacitate 2022.
Vreau să știi că, indiferent de ce rezultate vei fi obținut la Evaluarea națională, tu ești și vei fi cea mai mare realizare a noastră.
Te iubim mai mult decât orice, iar asta înseamnă că uneori exagerăm și devenim overprotectors.
Ne dorim să ai parte de cele mai bune și mai relevante experiențe pentru tine, iar asta însemnă că uneori filtrăm prin propria noastră experiență și insistăm către anumite lucruri care credem că te-ar ajuta.
Cel mai important lucru pentru un părinte este să știe că al său copil a dobândit abilitățile de a se descurca pe cont propriu, iar asta înseamnă că uneori te vom plictisi cu sublinierea unor comportamente ‘de dorit’. Știi că nu ne interesează ‘ce zice lumea’ și nici cum ‘trebuie’ să fie o persoană. Vrem ca tu să înțelegi că oamenii nu sunt insule, sunt ființe sociale. Doar în grup poți reuși să îți atingi potențialul.
Examenul de capacitate, învățarea și anturajul
Creierul are 3 funcții:
– să se apere;
– să evolueze;
– (dacă nu le face pe celelalte două) să economisească energie.
Dacă grupul nu este interesat să evolueze, să se dezvolte, atunci membrii lui vor ‘economisi energie’ – vor rămâne la același nivel (în cel mai bun caz).
Nu te teme să spui ceea ce gândești, dar arată empatie pentru cei care nu sunt de aceeași părere cu tine.
Dă-ți voie să greșești și să înveți din greșeli. Fără greșeli nu am ști când atingem succesul.
Nu pune succesul pe seama atingerii unei sume de bani, a unei vacanțe sau a unui model de mașină/haină/telefon. Nu intra în ‘jocul comparației’ – nu a existat până acum un câștigător.
Cel care are familie și un job decent îl invidiază pe cel care are 1 mil $. Cel care are 1 mil de $ îl invidiază pe cel care are 10 mil $. Cel care are 10 mil $ îl invidiază pe cel care are 100 mil $. Iar cel care are 100 mil $ îl invidiază pe cel care are o familie (care îl iubește pe el, nu banii lui).
De fapt, dacă vrei, măsoară-ți succesul după 3 criterii (iar astea sunt doar idei):
– cum ești mai bună față de cea de ieri;
– cum contribui la dezvoltarea celor din jurul tău;
– să simți că ceea ce faci îți aduce bucurie.
Doar o evaluare nu poate să dea măsura unei persoane
În viață, nu poți fi fericită tot timpul. Unii oameni când nu sunt fericiți (dar nici nefericiți) devin nefericiți pentru că nu sunt fericiți.
Trăiesc cu impresia greșită că trebuie să fie fericiți tot timpul. Că ai doar două variante: fie ești fericit, fie nefericit.
Adevărul este că mai există încă o variantă, care este și felul în care suntem în cea mai mare parte a timpului – neutră.
Când suntem ok, când ne aducem contribuția, când facem lucruri la care suntem buni și, da, când obținem rezultate (sau când greșim și învățăm) devenim fericiți.
Noi îți dorim să îți dai voie să fii fericită.
Îmi aduc aminte de o seară de duminică, într-un decembrie nu foarte friguros, în care mi-ai spus plângând că făcuseși nu-știu-ce test, iar rezultatul era că ești mediocră, deși credeai că ești foarte bună în acel domeniu.
‘Welcome to my world!’ sau, mai bine spus, ‘Welcome to everybody’s world!’. TOȚI oamenii sunt mediocri în majoritatea lucrurilor pe care le fac/trăiesc. Eu, de exemplu, sunt mediocru (în cel mai bun caz) la jocurile RPG, la vânzări sau la pescuit. Dar le practic în continuare pentru că îmi aduc bucurie.
Îmi place să cred că sunt ceva mai bun la a asculta și a ajuta oamenii sau brandurile prin training-uri strategice, dar poate mă înșel 🙂 Oricum, îmi place să o fac și o voi face în continuare, chiar dacă un test mi-ar spune că sunt mediocru.
Întreabă orice om normal la cap și onest, iar el sau ea îți va spune că sunt 2-3 lucruri la care nu este mediocru/ă.
Milionar, medaliat olimpic sau politician, oricare dintre ei este bun sau foarte bun în două sau trei domenii și mediocru în toate celelalte.
Deși nu sunt sigur că politicianul ar recunoaște 🙂
Ar putea un copil din clasa I să ia examenul de capacitate?
Te vei întâlni cu expresia ‘îmi caut pasiunea’. Vei vedea mulți oameni (mult mai în vârstă decât tine și cu experiență foarte bună într-un anumit domeniu) care sunt nefericiți și blocați cu acest scop – să își găsească pasiunea…
Secretul găsirii ei este…să devii pasionată de ceea ce faci deja bine.
Dă-ți voie să testezi și să treci prin fiecare dintre stagiile (exprimate de un tip genial, Broadwell) necesare unei fundații puternice:
– nu vei ști că nu știi, dar învață;
– vei ști ca nu știi, continuă să înveți și începi să practici;
– vei ști că știi, continuă să înveți, să practici și să îmbunătățești;
– nu vei știi că știi – ghici ce, continuă să înveți, să practici, să îmbunătățești și, dacă vrei, învață-i și pe alții. Felicitări – tocmai ce ți-ai găsit PASIUNEA 🙂
Pentru fiecare etapă este nevoie de timp (1-2 ani). Este cea mai de preț resursă pe care o ai și care este disponibilă tuturor, fie că au 100 mil $ sau nu.
Dar și singura pe care nu o mai poți recupera.
Toți ceilalți vor vrea să îți câștige atenția (timpul): prietenii, jobul sau aplicațiile de pe telefon. Mai ales dacă sunt gratuite (spoiler: nu sunt, vei plăti cu timpul tău).
Încă un lucru important aici: nu compara stagiul 1 al tău cu stagiul 4 al altcuiva. Poate fi o diferență de 8 ani între experiențele voastre. Este ca și cum i-ai cere unei copile din clasa I, care abia învață să scrie și să facă adunări, să dea examenul de capacitate.
Probabil, într-o viață de om, îți poți găsi cu adevărat (sau cum spuneti voi, legit) două sau trei pasiuni. Două.Sau.Trei.
Pare că părinții dau examenul de capacitate
Știu, suntem noi mai stresați decât ești tu 🙂 Sunt curios, dacă toți politicienii ar da acum examenul de capacitate – oare câți ar reuși să-l treaca? 🙂
Ne bucurăm că ți-ai setat obiective înalte. Sau foarte înalte? Nu îmi dau bine seama dacă un liceu din top3 este cu mult mai bun decât unul din top10. Mă refer dpdv dezvoltare emoțională, nu numai intelectuală.
Despre valori, tentații și experiențe, vorbim în următoarea scrisoare 🙂
Recitind aceste gânduri, îmi dau seama că s-ar putea să fie aici una sau două idei care pot fi de folos și altor părinți. Așa că sper să nu te superi dacă voi face această scrisoare publică (oricum tu nu folosești FB sau LinkedIn).
Love you 3000!
M&T
P.S.: mai lasă și tu telefonul 🙂
P.S.2: aplicația prin care poți trimite mesaje ‘în viitor’ se numește FutureMe.