Dacă 'brand personal' sună prea pompos, îl poți înlocui cu 'reputație' sau 'lucruri pentru care alții mă recomandă'.
Poți și trebuie să eficientizezi comunicarea în echipă
Imaginează-ți asta: ai în jur de 30 de ani, ai realizat cam tot ce îți ‘cereau’ normele sociale – familie, casă și o carieră bună. Următorul pas la care visai cu ardoare era să conduci o echipă în domeniul tău. Dar se întâmplă o criză (globală sau la nivel de companie): CEO-ul dispare, cei mai mulți colegi din echipa din care făceai parte pleacă și, cu ei, o mare parte din clienți.
Vânzările se prăbușesc. Pierdeți alarmant cotă de piață. Tu plus ce a mai rămas din echipă lucrați ca nebunii fară vreo strategie clară. Rezultatele sunt, în cel mai bun caz, timide. Atmosfera este încordată (și te întrebi, ca un optimist incurabil, dacă oare este posibil ca zâmbetul să poate fi dezvățat). Comunicarea în echipă este aproape inexistentă. Corabia plutește în derivă, fară căpitan: unii aruncă ancora, în timp ce alții înalță toate pânzele. Presiune de sus, presiune de jos și ai momente în care iți dorești ca legile fizicii să dea greș măcar o dată.
Te gândești că nimic mai rău nu se poate întâmpla, nu?
Asta până când noua conducere îți oferă frâiele echipei. Ți se oferă poziția la care visai atât de mult și pe care acum nu i-ai fi dorit-o nici celui mai aprig dușman.
Trezirea la realitate
Ce faci? Accepți? Renunți și pleci către ceva sigur? (și cam orice părea mai sigur în acel moment)
Dacă accepți, ce naiba faci? Tu sperai să preiei echipa în timp ce lucrurile mergeau bine și să le duci de acolo la alt nivel. Te bazai pe ‘momentum’. Aveai impresia că cel mai bine înveți în vreme de ‘pace’. Că te poți pregăti pentru ‘război’ în liniște, cu speranța că nu va trebui să tragi vreodată vreun cartuș.
Și dacă, peste toate, mai ai și un simț al loialității care învinge simțul de siguranță, atunci nu poți să dai decât un singur răspuns.
Am semnat a doua zi.
Dintr-o echipă de 14 mai eram doar 5. Din care doar doi productivi.
Partea buna a fost că, prin prisma conjuncturii, nu am mai avut timp să dau ascultare gândurilor pe care mulți noi lideri le au (‘sunt destul de bun să fac asta?’ sau ‘cum voi colabora cu colegii de echipă?’).
Așa că am făcut ce ar face orice corporatist care se respectă: mi-am updatat profilul de LinkedIn cu noua poziție.
Comunicarea în echipă era la un nivel cu adevărat 'înalt'
Apoi am programat o ședință cu colegii la finalul zilei. Bineînțeles că, la ora stabilită eram doar 3, ceilalți 2 venind după câteva mesaje/telefoane. Să nu iți închipui că am pregătit vreun speech motivator cu niște direcții clare, strategice.
Da’ de unde…am pus un slide cu un grafic profi care arăta unde eram anul trecut și unde suntem acum.
Nu puteam să nu mă gândesc că, la școala de piloți ar fi arătat perfect ca traiectoria ideală de aterizare pe un aeroport fară curenți laterali. Avea să fie ultimul slide de acest fel pe care îl prezentam echipei mele.
Onestitatea este recompensată (de cele mai multe ori)
Pentru că noua poziție presupunea și intrarea în board, la următoarea ședință am fost prezentat oficial pe noua poziție.
Atunci a început să capete foarte bine contur expresia ‘între ciocan și nicovală’.
Și, pentru că nu îmi place deloc monotonia, când a trebuit să vorbesc despre planurile și strategia mea, am spus că habar n-am ce trebuie să fac în această poziție. Că nu am o strategie în afară de a contacta mai mulți clienți, dar că sunt extrem de dispus să ascult orice sfat.
Sunt sigur că, în alte circumstanțe, după ședință, ar fi trebuit să updatez din nou profilul de LinkedIn (și CV-ul). Dar nu a fost cazul.
Noul CEO, care avea o experiență vastă, m-a luat la el în birou pentru o discuție.
Mi-a spus că cel mai important jucător într-o echipă este însăși echipa, iar comunicarea în echipă este esențială. Apoi mi-a pus 3 întrebări:
Câte și ce cărți citești?
Cât investești în tine?
Cu cine iți petreci cel mai mult timp?
Ce răspund eu?
- 15-20 de cărți pe an din domeniul SF&Fantasy
- 0 (z-e-r-o) euro
- pe lângă familie, cel mai mult timp îl petreceam jucând World of Warcraft.
Știu, nu erau exact răspunsurile la care te așteptai, cu atât mai puțin noul CEO.
În plus, habar n-aveam cum să formez echipa de care aveam nevoie. Cu atât mai mult să eficientizez comunicarea în echipă.
Dar, am înțeles ponturile și am decis să fac schimbări.
Google m-a ajutat cu o listă de cărți recomandate pentru noii manageri, dar și cu câteva nume de lideri pe care îi puteam urmări online.
Am început să lucrez la ‘media celor 5 oameni‘.
Investiția în cursuri și programe am amânat-o. Consideram că mă pot descurca cu aveam. La mulți am văzut aroganța asta de atunci și la mulți (eu fiind premiant) am văzut cât de scump ne poate costa.
A fost și Facebook-ul bun la ceva...
Pentru că eram în plin obicei de a-mi verifica pagina de Facebook cât de des se poate, am fost targhetat după căutarea mea pe Google. Pe lângă reclame cu tricouri sau căni gen ‘Shh, new manager at work’, și cu o reclama la un test de brand personal și de echipă. Se numea ‘How to Fascinate’.
Fiind un tip rațional, dar și ignorant (la acel moment), aveam impresia că testele de personalitate sunt, poate, doar puțin mai evoluate decât un horoscop.
Mi-a atras atenția unul dintre testimonialele prezentate, în care un tip spunea că a folosit testul pentru a-și crea al lui ‘dream team’.
ȘI EU VOIAM UN DREAM TEAM!
O unealtă modernă pentru comunicare eficientă în echipă
Am ales să mă informez mai mult. Am văzut că, spre deosebire de testele tradiționale de personalitate (care iți arata cum vezi tu lumea), How to Fascinate îți arată cum te văd ceilalți pe tine. Am citit că testul este unul modern, dezvoltat în urma unui studiu științific din 2009. Are la bază expertiza lui Sally Hogshead, expert de brand, unul dintre liderii recomandați de Google, marketer pentru Nike, Mini sau Unilever. ‘Fii mai mult din ceea ce deja ești’ este motto-ul How to Fascinate.
Partea rațională din mine rezona cu cercetarea întreprinsă, iar partea emoțională din mine cu rezolvarea nevoii de a avea un punct de plecare în alcătuirea unei echipe.
Investiția presupune două lucruri: timp și bani
Așa că am luat cardul și, cu mâna care tremura puțin, am introdus detaliile pentru a plăti cei 59 USD pentru testul Fascinate.
Era pentru prima dată când plăteam pentru ceva pe care să nu îl primesc mai apoi fizic prin Fan Courier sau UPS.
Am răspuns celor 24 de întrebări în 5 minute și de-abia așteptam rezultatul. Testul îți arată, specific ție, care sunt cele 2 limbaje (aici denumite Avantaje) principale din 7 găsite de studiul din 2009. Astfel, se forma o grilă de 7X7, unde combinația dintre cele două trăsături era denumită Arhetip. Fiecare arhetip cu o denumire ‘catchy’ (aici intervenea partea de branding). Fiecare arhetip primea un mini coaching cu activități care îți pun în evidentă abilitățile. Mai erau descrise acele activități la care ești deficitar și te seacă de energie.
Am aflat cum eram văzut de ceilalți
La mine cele două avantaje sunt Inovație (inițial se numea Rebeliune – ok, 1 din 3, poate-i noroc). Al oilea avantaj este Mystique (limbajul ascultării – 2 din 3, not bad). Iar intersecția lor, arhetipul, era “Arma Secretă”. Trecând prin cuvintele oferite pentru acest arhetip, mi-am compus Imnul de brand personal – ‘Inovație neconvențională’.
Mai îmi spunea testul că am ‘Alert’ ca avantaj inactiv. Cu alte cuvinte că nu sunt mare fan al treburilor repetitive sau al contabilității. 3 din 3! Acum avea toată atenția mea.
Pe măsură ce studiam materialele oferite împreună cu testarea căutam variante prin care testul Fascinate mă poate ajuta în a-mi forma o echipă care să ajungă în top. Visam la un brand și o comunicare în echipă cum citisem în cărți.
Studiu amănunțit despre coumunicarea de brand
Am citit și cartea lui Sally Hogshead pentru a înțelege mai bine toate cele 7 Avantaje.
Unul dintre capitole se referea la Avantajul Echipei. El este dat de procentul de avantaje primare și secundare ale tuturor membrilor echipei. La fel, bazat pe procent, iți spune și care este avantajul inactiv al echipei. Era Brandul Echipei, care dădea informații importante despre comunicarea în echipă și alcătuirea ei.
Testarea empirică a brandului personal și a comunicării în echipă
Am început să observ colegii și rudele pentru a vedea care cum și cu ce avantaj se potrivește. Nu știam sigur care este cel principal sau secundar. Dar, după câteva teste, eram destul de sigur că, în urma unei discuții de 45-50 de minute, cu un procent major, puteam să indic cele două avantaje. Pentru cel inactiv nu aveam încă soluție.
Eram astfel pregătit să încep interviurile. Am discutat cu colegii de la Resurse Umane, am făcut textul pentru anunțul din online, apoi am dat de veste în firmă și pe la prieteni.
Bazându-mă pe micul meu studiu, aveam în echipă 1 X Inovație, 1 X Prestigiu, 2 X Alert și 1 X Mystique. Aveam bugetate încă 5 poziții, așa că m-am gândit să caut avantajele care lipseau: Passion, Power și Trust.
După aproape 30 de interviuri (formale sau nu) în echipă au mai venit 1 X Power, 2 X Trust și 2 X Passion.
Momentul acela în care vezi rezultatele strategiei
Experiența a contat, dar într-o proporție mai mică, am urmat strategia How to Fascinate.
Eram o echipă ‘well-rounded’ cu toate avantajele prezente.
Ca să nu o mai lungesc, în următorii 5 ani am făcut parte din, probabil, cea mai bună (și mai fun) echipă de vânzări din industria auto locală.
Turnover de personal: 0. Comunicarea în echipă funcționa. Într-unul din ani, în Q4 eram la puțin peste 50% din bugetul anual, însă printr-o strategie care ținea cont de avantajele fiecăruia, am reușit sa încheiem la 103%. Nu era totul roz, bineînțeles, dar aveam soluții în ‘trusă’ pentru a interveni.
Funcționa!
Am fost chiar studiu de caz pentru alte echipe din domeniu.
Testele efectuate în România respectă cifrele globale: Prestigiu este în topul avantajelor primare, iar Mystique primul ca avantaj latent.
Mai exact, ne place să vorbim mai mult decât să ascultăm. Comunicarea presupune un echilibru între cele două.
Când am avut ocazia să aduc acest training pentru echipele din Romania nu am ezitat. Mi-am luat certificarea de formator, cerință pentru a fi partner How To Fascinate. Apoi am trecut prin trainingul și examenul de certificare al celor din SUA.
Am început prin a face teste și coaching de brand personal pentru prieteni, familie și clienți.
Am oferit training de team branding și comunicare în echipă pentru companii din FMCG, educație de business și, bineînțeles, din auto.
Brandul de echipă nu este un logo, este sentimentul pe care îl transmite celorlalți
Ținut în sală, în online, dar și ca parte a unui team building, trainingul poate fi adaptat pentru nevoile fiecarei organizații.
Sunt doar 2 lucruri care trebuie îndeplinite înainte de training:
– fiecare membru al echipei să completeze testul (O va face printr-un un link individual pe care îl va primi pe email. Pentru că am devenit distribuitor oficial How to Fascinate, se poate acum alege parcurgerea lui și în limba română.);
– pentru a seta cadrul de pornire, fiecare participant va completa și un chestionar (care va fi reluat și la finalizarea trainingului).
Comunicarea rezultatelor (sau 'sharing is caring')
De fiecare dată când membrii unei echipe își citesc profilul și avantajele este o plăcere.
Dar și foarte fun: să vezi cum extrovertiții încep să spună “Băi, chiar așa este!” sau “Asta sunt eu!”, iar introvertiții cum dau din cap aprobator și zâmbesc în timp ce își citesc profilele.
Uneori, facem un ‘tur de masă’ în care fiecare își prezintă Arhetipul și adjectivele specifice, iar ceilalți pot comenta printr-o propoziție.
Comunicarea în echipă presupune autenticitate
Un moment interesant, de vulnerabilizare, este atunci când discutăm despre ‘Double Trouble’, adică ce faci atunci când faci prea mult din ceea ce faci bine? Cum ieși din blocaj? Ce poți face pentru a-ți minimiza impactul dat de avantajul inactiv?
Cireașa de pe tort este construirea imnului de brand personal plecând de la cuvinte alese de echipa de copywriteri How to Fascinate pentru fiecare Arhetip în parte. Este deliciul managerilor de HR.
Iar totul se dublează atunci când proiectăm avantajele principale ale echipei, avantajul inactiv și, bineînțeles, IMNUL ECHIPEI. Aici strălucesc cu adevărat avantajele, când le corelăm cu schema SWOT și tot aici apar cele mai multe momente de “A-HAaaa”.
Beneficii ale brandului și comunicării în echipă pentru fiecare membru al echipei, pentru echipă, pentru organizație, DAR ÎN PRIMUL RĂND PENTRU CLIENȚII ACESTEIA
Învățăm împreună, ne simțim bine împreună și, în același timp, relațiile din echipa se întăresc, echipa capătă și mai mult contur ca un întreg. Devine mai rezilientă. Adoptă mai bine și mai repede schimbarea. Iar comunicarea în echipă capătă noi înțelesuri.
Nu în ultimul rand, coaching-ul de echipă, care se întâmplă în interiorul trainingului, este un moment în care apar idei extraordinar de inovative care vor duce la rezultatele scontate.
Un mare avantaj dat de online este că trainingul poate fi spart în 3 părți:
- Înțelegerea sistemului How to Fascinate + brandul personal (toată echipa) – 2 ore*
- Bonus: Construirea Imnului personal (coaching în grupuri de câte 3 sau 4) – 1 oră/grup
- Brandul de echipă și Imnul Echipei (toată echipa) – 2 ore.
*Timpii sunt pentru echipe de 8-10 persoane.
Cu ce te ajută comunicarea în echipă pe tine, pe colegii tăi sau organizația ta?
Beneficiile imediate, văzute din chestionarele completate atât de echipele cu care am lucrat din România, dar și din cele ținute de colegii mei per plan global, se regăsesc într-o îmbunatățire a comunicării în echipă, o creștere a proactivitatii și colaborării intre membrii echipei, dar și o mărire a productivității printr-o înțelegere mai bună a avantajului pe fiecare îl aduce.
Workbook-ul pe care îl primește fiecare participant este de bază în fixarea cunoștințelor și în folosirea lucrurilor pe care le învață pe viitor.
De asemenea, toată lumea va primi și două ghiduri electronice disponbile doar la trainingul în echipă:
– Prezentarea în detaliu a avantajelor;
– Cum descoperi avantajul altei persoane și cum poți folosi această informație?
Din punct de vedere contabil, trainingul poate fi încadrat drept cheltuială pentru formarea și perfecționarea profesională a personalului angajat și, în consecință, deductibil fiscal (art. 21 alin. 2 lit. h).
Bazele brandului personal și comunicarea în echipă reprezintă fundația unei companii moderne
Sunt însă beneficiile pe termen lung cele care sunt impresionante: încrederea și reziliența pe care o capătă membrii echipei, ocazia de testa, în cadrul trainingului, rezolvarea unei situații specifice de la job folosind resursele specifice Arhetipului sau, dar și ce alte arhetipuri ar fi un ajutor ideal. Cu alte cuvinte, cursanții sunt încurajați să vadă provocarea și din alte puncte de vedere. Iarăși, comunicarea în echipă evoluează.
Dispar ca prin minune acele ciudate (semi)rezolvări de genul ‘a fost o problemă de comunicare’…
Oricând ești pregătit să eficientizezi comunicarea în echipă...
…fie că vrei să oferi echipei tale încă un tool pe care fiecare membru să îl poată folosi pentru a se diferenția de concurență, fie că vrei să îi oferi echipei un moment de respiro în urma căruia să învețe noi abilități sau, nu în ultimul rând, daca ai o echipă nouă și vrei să o închegi, să le pui la dispoziție colegilor o doză de ‘combustibil’ care să-i ajute decoleze spre obiective, hai să vorbim.
Dacă ai citit până aici și conduci o echipă de cel puțin 7 persoane, am o propunere pentru tine: o sesiune online bonus de branding personal (în mod normal prețul ar fi de 250 EUR+TVA).
Dezvoltă-ți reputația personală cât mai devreme
No strings attached – testezi sistemul, vezi ce presupune și cum te poate ajuta, pe tine și pe echipa ta. (Mai am doar 3 sloturi disponibile. Când ești gata, trimite-mi un mesaj la admin@andreivsunt.eu. Primul venit, primul servit.)
A, să nu uit, dacă ești specialist HR și consideri ca una dintre echipele din companie ar beneficia de un training de branding, hai să vorbim.
Programează o discuție aici.
Îți mulțumesc mult pentru timpul acordat.
Sper că ai reușit să prinzi 1-2 insight-uri pe care le poți aplica în activitatea ta.
Mult spor!
Andrei V