Nu, nu sunt banii...

“Nu am avut noroc”, “Șeful are ceva cu mine”, “Nu știu să fac X de aceea nu am fost avansat” – și alte afirmații limitative de acest fel – care este numitorul lor comun? TU– trebuie să te întrebi de ce se întâmplă aceste lucruri, nu cine sau ce este de vină. Dacă vrei să ieși din impas trebuie să îți dai seama că toate uneltele sunt la TINE. Iar când spun unelte nu mă refer la bani, mașină, telefon, job bine plătit sau casă, acelea sunt consecințe, sunt manifestări și recompense fizice. 

Prin unelte mă refer la gândirea TA, la poziționarea TA față de abundență, față de factorii care te influențează negativ în viață și față de învățare.

Sunt factori psihologici puternici, cărora mulți nu le dau atenție, iar asta nu poate fi decât o greșeală care duce către frustrare și nefericire.

Eu m-am luptat (și încă o fac) cu mentalitatea față de abundență, față de bani. Lucru condiționat, probabil, din copilărie, de gândiri de genul ‘banu-i ochiul dracului’ sau ‘banii n-aduc fericirea’.

O replică la ‘banii n-aduc fericirea’ pe care mi-o aduc aminte acum, este a unui milionar care este recunoscut pentru actele sale de caritate: ‘cine spune că banii n-aduc fericirea înseamnă că nu a donat niciodată bani unor familii nevoiașe’.

Din nou, ține de relația fiecăruia cu banii și de cum o exprimăm în realitate.

În ceea ce privește factorii (persoane sau lucruri) care mă influențează negativ, aici am fost ceva mai norocos, deoarece, fiind un introvertit, de cele mai multe ori mă gândeam de 2 ori înainte de a merge la o petrecere sau la un anume eveniment.

Și, dacă mergeam, observam persoanele, discuțiile, îmi alegeam dacă și unde să întru în joc. Ți-am mai spus asta, dar o voi repetă pentru că este extrem de important dacă îți dorești mai mult (din orice) în viața ta: ești media celor 5 persoane cu care îți petreci cel mai mult timp. Deci, în mod activ, îngrijește-te de anturajul tău. Exact cum ai grijă de corpul tău (fizic) și îl speli în fiecare zi, la fel trebuie să ai grijă și de partea psihică (sau spirituală, cum vrei să îi spui).

Asumă-ți în totalitate responsabilitatea asupra bunăstării tale. 

Sunt două cazuri: 

1. Dacă tu ești factorul negativist din grupul de 5, atunci ai un mare noroc, pentru că deja grupul de 5 este ok (asta dacă nu sunteți toți țațe și bârfitori, caz în care nu îmi dau seama acum ce să îți recomand, poate niște semințe :)). Iar dacă și tu îți vei propune să scapi de negativitate, ai mari șanse să reușești (și asta destul de repede).

 

2. Dacă simți că tu ești factorul pozitiv (dar fii extrem de sincer când faci această constatare) atunci observă câți din ceilalți 5 sunt dispuși la pozitivitate și, iarăși, în mod activ, propune-ți să îți petreci mai mult timp cu aceștia. Tot în mod activ, discutați cu negativistul din grup pentru a începe să vadă și partea plină a paharului (întotdeauna este cel puțin o picătură în pahar de la care poți construi).


Dacă pentru primele două trebuie să ai mentalitatea + viziunea corecte și să le antrenezi zi de zi, pentru al treilea punct al devenirii tale, și anume învățătura, ei bine aici poți începe imediat (la propriu) – sunt atâtea resurse gratuite pe net în ORICE domeniu încât nu ai nicio scuză să nu o faci. Trebuie doar să acționezi.

Inclusiv faptul că citești mesajele mele este un indicator al dorinței tale. Nu uita însă, informația nu este educație! Pe măsură ce absorbi informație, dacă rezonezi cu ea, fă și pasul următor, alege-ți un mentor și aprofundează domeniul respectiv. 

Cele mai multe programe de mentorat costă. Și nu costă puțin deloc.

Dar tot ai soluții. Una dintre ele, pe care eu o aplic, se numește “Mentroul digital”. Constă în urmărirea celor pe care îi admir și cu care rezonez prin intermediul canalelor sociale, înscrierea la listele lor de email și, când îmi permit, accesul la produsele pe care le oferă (poți începe cu un ebook). 

Iată lista mea, de la care poți începe și tu în a-ți construi una cu mentorii tăi digitali:

  1. Gary Vaynerchuck – https://www.facebook.com/gary/ – energie, mentalitate, recunoștință, know-how și inspirație.

  2. Ryan Levesque – https://www.facebook.com/askryanlevesque/ – metode inedite de a te reinventa.

  3. John Lee Dumas – https://www.facebook.com/johnleedumas1 – inovație, constanță și inspirație.

  4. Pera Novacovici – https://www.facebook.com/novacovici – mentalitate și spiritualitate adaptate pentru RO.

  5. Doru Pelivan – https://www.facebook.com/pelivandoru/ – mentalitate și antreprenoriat adaptate pentru RO.

  6. (Bonus)Ted – https://www.facebook.com/TED/ – multe multe idei frumoase pentru toate tipurile de personalitate.


Sunt foarte mulți oameni mișto, de succes în a căror gândire te vei regăsi.

În loc să joci 2 ore cine știe ce joc care te pune să revii zilnic pentru recompensele zilnice sau în loc să te uiți alte 2 ore la vreun serial, mai bine rupi câte o jumătate de ora din ele și îți îmbogățești aria de cunoștințe.

Astfel, ca să revin la titlul articolului, trăsătura cea mai importantă pe care eu o văd la acești oameni este că își asumă 100% ceea ce fac. Sunt responsabili de propriul succes, nu le este teamă să riște (să iasă din zona de confort) și nu se lasă descurajați de greșeli.

Și nu, nu cred că trebuie neapărat să fii antreprenor că să poți învăța de la ei. 

“Omul devine ceea ce gândește”, te îndemn deci să îți cultivi gândurile cu semințe care vor da roade. Roade cu care, atunci când le vei culege, să te poți mândri și care să te împlinească spiritual.

Poate acest mesaj nu este pentru tine acum, nu-i bai, ți-l vei aminti la momentul oportun.

Până atunci, sunt curios, care este persoana de succes cu care rezonezi cel mai bine?

Cu încredere,

 

Andrei V.