Vând introvertiții mai bine?

Hello,

Am primit câteva mesaje în care eram întrebat dacă poți avea succes în vânzări ca introvertit. Răspunsul meu a fost, fără discuție: DA.

Eu însumi sunt sunt un introvertit! Un introvertit care și-a dorit să facă carieră în vânzări, să discute cu oamenii, să le afle nevoile, să poarte discuții bazate pe argumente/beneficii și să primească recomandări de la clienții mulțumiți. Am reușit să fac toate acestea, în plus am avut ocazia să ii pregătesc și pe alții, să învăț împreună cu ei și să realizăm împreună lucruri frumoase.


Când spun introvertit mă refer la faptul că nu îmi exprim bucuriile prin salturi și chiuituri, ci prin fericire interioară și prin analiză a ceea ce am făcut bine pentru a putea replica. Lucruri valabile și pentru nereușite, unde prefer să analizez fiecare aspect care a dus acolo și cum pot îmbunătăți.
Nu spun că un extrovertit (sau extravertit) nu face aceste lucruri, nici pe departe, dar pot spune sigur ce face un introvertit 🙂


Nu îți ascund că mi-a fost greu la început, când mă uităm la alți colegi care, în urma reușitelor, anunțau peste tot până știa toată firma și firmele vecine 🙂

Deși aveam rezultate similare, mă întrebam dacă, poate, nu mi-am ales greșit meseria.
Era un sentiment de neîmplinire care mă măcina, deși, încă o dată, eram în topul realizărilor, negocierile cu clienții mergeau din ce în ce mai bine și primeam recomandări.

Problema era că eu mă consideram un extrovertit, adică lucram în vânzări, aveam o doză molipsitoare de entuziasm și optimism, clar eram. Dar, totuși, de ce nu puteam să îmi exprim victoriile ca un extrovertit?

Am avut un moment de “A-HA” atunci când am discutat cu mentorul meu constant, care mi-a fost alături oricând: Tata. Eram la pescuit și tocmai avusesem o captura bună pentru concursul pe care îl făceam la fiecare partidă. După ce am eliberat peștele (pentru că…pescuit sportiv :)), uitându-ne împreună la poza făcută, am spus “Un pește și un pescar extrovertiți, uite ce zâmbete avem amândoi.”, la care tatăl meu spune “despre cel puțin unul dintre voi doi știu că nu este extrovertit”.

Mai in glumă, mai in serios, am continuat discuția, eu fiind clar convins că, dacă treburile îmi mergeau în vânzări, sunt clar un extrovertit. A venit întrebarea de grație: “Dacă ai afla acum că ai câștigat la Loto, cum te-ai exterioriza?”. Nici atunci, și nici acum, nu credeam în îmbogățirea rapidă, dar am dat curs exercițiului și mi-am dat seama că sigur nu aș fi sărit în sus de bucurie, ci mai degrabă aș fi verificat de câteva ori să mă asigur că într-adevăr câștigasem, apoi aș fi sunat familia, iar a doua zi aș fi închis creditul la apartament.  Deci, da, cum îmi spusese Tata, in-tro-ver-tit!

După ceva timp, în cadrul unui curs restrâns, exercițiul pe care trebuia să-l facem era să ne dăm seama care dintre participanți este extrovertit si care introvertit. Din cei 8 participanți, eu și încă o colegă am ieșit (cu unanimitate de 7 voturi) cum că am fi extrovertiți. Amândoi lucram în vânzări și ăsta a fost probabil motivul pentru care am fost votați astfel. Colega s-a declarat extrovertită, însă când eu le-am spus că sunt introvertit argumentele mele au fost, cel putin, neconvingătoare.

Ambele tipologii au avantajele lor când vine vorba despre a face vânzări profesioniste. Introvertiții sunt ascultători mai buni, sunt creativi, empatici și pragmatici, pe când extrovertiții sunt expresivi, imaginativi, practici și mai verbali.

Nici din punct de vedere psihologic lucrurile nu sunt exact negru sau alb, extrovertit sau introvertit. Știința spune ca sunt 16 tipologii care se încadrează între cele două.

Deci, titlul articolului ar fi trebuit să fie “Sunt mai degrabă un introvertit!”.

Ai fi surprins să afli cât de mulți lideri sau CEO au o personalitate mai degrabă introvertită (Obama, Clinton, Zuckerberg, Buffet sau Gates – că să dau doar câteva nume mega cunoscute).

Concluzia este că, dacă te gândești că ești mai mult introvertit si dacă dorești, poți avea o carieră de succes in vânzări, care să îți aducă beneficii materiale și profesionale de care te poți bucura. O carieră care te va ajuta foarte mult pe viitor și pe baza căreia îți poți clădi chiar și propria afacere. Nu uita că, până atunci, trebuie să muncești, să înveți și…să îți dai voie să mai și greșești (manifestându-te conform tipologiei proprii).

Dă-mi, te rog, un răspuns cu ce fel de personalitate ești (mai degrabă introvertit/mai degrabă extrovertit) și spune-mi care este obstacolul cel mai mare pe care consideri că personalitatea ta ți-l ridică în carieră.

Îți mulțumesc pentru că citești aceste rânduri,
Andrei V.