Am mai aflat un secret al oamenilor fericiți

Și nu numai fericiți, dar și de succes. 🙌
Este atât de simplu și totuși, foarte puțini o fac.

Hai să afli și tu despre ce este vorba.

Poate că m-ai tot auzit vorbind despre rutina de dimineață și nu ai văzut articolul în care am vorbit mai pe larg despre aceasta.

Ei bine, mă voi lega de acest subiect pentru a-ți spune de ce cred eu că această rutină m-a ajutat enorm, mai ales în momentele în care nu știam în ce direcție să merg sau care ar fi soluțiile pentru un anumit obstacol întâmpinat.

Este dovedit științific că, atunci când un subiect devine interesant (în urma unei cărți, emisiuni sau discuții) pentru o persoană va părea că resursele apar “ca prin minune” în calea acesteia. La fel cum, după ce te-ai uitat la un video cu review despre produsul X, vei începe să vezi reclame cu acel produs.

Doar că în acest caz este vorba despre faptul că persoana respectivă a rezonat cu acel subiect și dorește să știe mai multe.


Așadar, în același fel și eu, de câțiva ani, după ce am citit despre această rutină sănătoasă și după ce, la conferințele la care am participat, am aflat de la oameni de succes care o aplică, mi-am format-o și o aplic zilnic.

Începutul:

Pasul 1 a fost să îmi propun să am această rutină.
Pasul 2 a fost să mă trezesc la 6 dimineața. Sunt matinal, deci nu am avut de ce să mă plâng.

Am început timid, prin a nu mă mai uita la știrile de dimineață (mai apoi nici la cele de seară) și prin a citi (și dimineața, de obicei o făceam doar seara). In plus, nu îmi mai verificam mesajele decât după ce încheiam rutina.

Am continuat apoi prin a folosi o aplicație descărcată în telefon pentru meditație ghidată (durează între 3 și 10 minute, Headspace, de curând a apărut și Balance). La început nu mi-am dat prea bine seama dacă mă ajută sau nu, însă am inclus-o în rutină.

Deci prima mea rutină era compusă practic din două părți: citit și meditație ghidată.

Recunosc că m-am ferit să includ aici și practicarea recunoștinței pentru că, în mintea mea arogantă, aveam impresia că, spunând ‘mulțumesc’ pe tot parcursul zilei persoanelor cu care intram în contact, era suficient.

Am mers cu aceste două părți (citit și meditație ghidată) pentru mai bine de o lună, zilnic.

Îmi plăcea să o fac, mă simțeam foarte bine și energizat.

Cam în perioada aceasta am vizionat o prezentare a unui tip foarte enervant, dar care era autentic și dădea informații foarte valide din mediul online: Gary Vaynerchuk. Era prima dată când luăm contact cu el. Cu toată ‘agresivitatea’ de care dădea dovadă cred că a repetat de câteva ori pe parcursul prezentării cuvântul ‘gratitude’ (recunoștință) și practicarea ei.

Apoi, la câteva zile, am mai văzut o prezentare a aceluiași Gary Vee, cu aceeași agresivitate, dar și cu aceleași principii în care credeam și eu (muncă, fă ceea ce ești pasionat și “don’t give a fuck about what others say about you”). Plus mult îndemn la “practice gratitude și humility”(practică recunoștința și smerenia). Parcă nu mă mai enerva atât de tare…

OK, follow.

Gary este acum unul dintre mentorii mei digitali.


Am început să studiez care sunt metodele de a practica recunoștința, mă gândeam că este, poate, vreo tehnică avansată de meditație.

Ei bine, nu, este exact ceea ce pare a fi…practicarea recunoștinței presupune adresarea de “mulțumesc” sau “sunt recunoscator” tuturor lucrurilor, evenimentelor și persoanelor cu care ai legătură.

“Pe bune!?”mi-am spus, “doar atât!?” “”cum m-ar putea ajuta asta???” – dar de a doua zi mi-am propus să introduc și recunoștințele în rutină, între meditație și citit.

Mă gândeam că voi fi destul de nostim (mai ales că eu sunt foarte atent cu mine însumi când vine vorba despre lucruri spirituale), stând în fotoliu și murmurând mulțumiri – ‘norocul’ a făcut  era iarnă și 6 dimineața însemna întuneric.

Așa  mi-a fost mai ușor – am început prin a fi recunoscător pentru  soția și fiica mea sunt sănătoase, pentru  părinții și fratele meu sunt sănătoși, pentru  prietenii mei sunt sănătoși,…, pentru  am ocazia  învăț lucruri de care sunt pasionat, pentru jocurile RPG, pentru timbre,  rog, cred  țiai dat deja seama 😁

Mă crezi sau nu, dar sentimentul FIECĂREI recunoștințe m-a umplut de și mai multă energie, una după cealaltă – devenisem o baterie pe steroizi de emoții pozitive.

Din acel moment, practicarea recunoștinței nu a mai părăsit rutina mea.


Mai mult, am studiat lucrări, cărți și am intrat în grupuri al căror specific era practicarea recunoștinței.

De 
la recunoștință pentru  cei dragi sunt sănătoșipână la recunoștință pentru șoferul autobuzului care mi-a dus copilul la școală sau recunoștință pentru  am avut bani  plătim factura la telefon, exercițiul are o aplicabilitate extraordinară.

O regulă pe care mie îmi place să o aplic atunci când vine vorba despre recunoștințe este următoarea: gândește-te că mâine vor dispărea toate persoanele și lucrurile de pe Pământ, mai puțin cele cărora le-ai arătat recunoștință cu  o zi înainte. 🙏


Deci, rutina mea în acest punct, includea 3 lucruri: meditație, recunoștințe și citit.
În total 35 de minute: 10 minute meditație, 5 minute recunoștințe și 20 de minute citit.

Mă simțeam foarte bine, plin de energie toată ziua, radiam optimism, dar foarte important, nu mă mai puneam în situația de victimă, de a mă gândi că “mi s-a întâmplat ceva” vs “s-a întâmplat pentru mine”.

La rând, pe lista de cărți pe care voiam să le citesc, a ajuns cartea lui Grant Cardone “Regula 10X” – nu voi intra în detalii despre tehnicile de vânzări și de gândire descrise în carte, dar îți voi spune că și Grant are o rutină de dimineață, care include exerciții, recunoștințe, citit (de fapt, ascultă audiobook-uri pe “Audible”) și, în plus, mai are un obicei, pe care mi l-am însușit și eu.

Despre ce este vorba: în fiecare dimineață îmi scriu o lista cu țelurile mele pentru viitor (10X goals). Le scriu la timpul prezent, ca și cum le-aș fi dobândit deja.

Acestea sunt atât personale (de ex.: “În fiecare zi mă îndrăgostesc și mai mult de soția mea”), dar și profesionale (de ex.: “Am pregătit peste 1000 de oameni prin cursurile mele.”).


În acest moment lista mea conține 22 de astfel de țeluri pe care le scriu în fiecare dimineață pe caietul special dedicat rutinei. La început au fost 15, pe unele le-am atins, altele mi-am dat seama că nu erau exact ceea ce îmi doream.

Această listă de ținte m-a ajutat foarte mult de fiecare dată când simțeam că nu îmi găsesc direcția clară, când aveam momente de descurajare sau, pur și simplu, când voiam să văd încotro mă îndrept și ce pași am făcut.

Prin Grant Cardone am ajuns să îi ascult podcasturile lui John Lee Dumas (“Entrepreneurs on fire”). La finalul interviului pe care l-am ascultat una dintre ideile pe care le-am prins a fost să ascult podcastul în trafic sau în timp ce îți faci exercițiile de dimineață.

Cum eu ascultam audiobooks în trafic și nu eram dispus să renunț la asta, am ales să încep să fac și exerciții dimineața, pe durata unui episod de podcast (aprox. 25 min).

Deci, iată o altă deprindere pe care mi-am însușit-o destul de repede.

Revenind la rutină, aceasta includea acum 4 lucruri: recunoștințe, citit, exerciții (ascultat podcast) și scrierea țintelor.

În total 60 de minute: 5 minute – recunoștințe, 20 de minute – citit, 25 de minute – exerciții și 10 minute scrierea țintelor.

Am renunțat la meditație în această perioadă pentru că simțeam că eram super focusat și sigur.
Dar o reintroduc în rutină (pt cel puțin 21 de zile) de fiecare dată când simt că am nevoie.

Mai de curând am ascultat cartea lui Robin Sharma (cel care a scris “Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul) intitulată “5AM Club” unde se discută efectiv despre această rutină de dimineață, dar făcută de la ora 5 am.

Eu mi-am propus să o fac de la 5.30. Ideea este să îți propui să te trezești la acea ora și să o faci fără ajutorul alarmei.

Alt sfat pe care l-am deprins și implementat este să să ai minim 7 ore de somn. Asta înseamnă că ora 22 trebuie să devină ora de culcare.

Cu cel puțin 1 ora înainte de culcare nu te mai atinge de telefon/tabletă/laptop.


Pe măsură ce îți începi rutina de dimineață, seara, cu 15 minute înainte de culcare, gândește-te la ce ai reușit să faci în acea zi, cu ce obstacole te-ai întâlnit, eventuale soluții și, la final, recunoștințele pentru lucrurile derulate și persoanele întâlnite.


După cum am spus și la început, s-ar putea ca acum să nu rezonezi cu ce am discutat (mai bine scriam la început asta 😁) – nici eu, acum 5 ani nu aș fi fost atras de această rutină.

Va veni un moment la care îți vei forma o astfel de rutină în viață, sunt sigur de asta. Am văzut-o la multe persoane din jurul meu, persoane mult mai cerebrale decât mine.

Crede-mă, într-un fel sau altul, vei avea (cel puțin) o rutină 😉

Pași de acțiune pentru rutina ta:

  1. scoate o foaie de hârtie și notează 3 lucruri pe care dorești să le incluzi în rutina ta sănătoasă;
  2. Enumerarea recunostintelor este obligatorie. Pentru celelalte două ai de ales dintre următoarele: exerciții fizice, yoga, citit, meditație, checklist zilnic sau checklist către scopul tău mare;
  3. Pe parcursul zilei de astăzi și înainte de culcare PROPUNE-ȚI SĂ TE TREZEȘTI la ora 6 (sau cu o ora mai devreme decât te trezești de obicei);
  4. Mâine de dimineață, imediat după ce te-ai trezit, bea un pahar cu apă, NU ÎȚI VERIFICA telefonul și treci direct la enumerarea recunoștințelor (apoi și celelalte alese pentru rutină).


Felicitări, tocmai ți-ai inceput rutina sănătoasă. Te va ajuta pe toate planurile vieții tale, crede-mă. Nu trebuie să fie cea mai bună, trebuie doar să începi. O vei îmbunătăți pe parcurs.

Te rog scrie-mi dacă vrei mai multe detalii sau alte materiale, chiar îți stau la dispoziție și îmi doresc să reușești în a atinge noi culmi.

Îți doresc succes și îți sunt extrem de recunoscător pentru că ești aici!
Andrei V.