Hi, there,  

Am primit foarte multe mesaje după ultimul episod, așa  că intru rapid în subiect, pentru că știu câta nevoie avem toți să învățăm să spunem “NU”. 

Ți-am promis că, după ce am discutat despre “Cum să îi faci față lui ‘NU'”, vom discuta și despre cealaltă față a monedei, și anume: “Cum să să spui ‘NU’ fără să te simți vinovat“.

Voi începe cu un citat care mie îmi place mult mult de tot: “Când spui ‘DA’ altora, asigura-te că nu îți spui ție ‘NU’” (P. Coelho)

Nu îmi place să folosesc prea des această siguranță (vom discuta în alt episod despre asta), dar SUNT SIGUR că și tu ai avut momente în care ai răspuns cu “DA” cererilor colegilor, familiei sau prietenilor, deși ți-ai fi dorit să spui “NU”.

Stai liniștit, nu ești singurul, de fapt, un studiu pe care l-am citit spunea că aproape jumătate (nu mai rețin procentul exact) din adulți nu știu cum să refuze.

Dorim să facem pe plac tuturor, nu vrem conflict, avem impresia că dacă refuzăm nu vom mai prezenta încredere, culmea este că unul dintre multele efecte negative ale lui “DA” peste tot este chiar pierderea încrederii în sine.

La un moment dat îți vei fi luat mai multe de făcut decât ai fi putut face și apoi vor apărea o grămadă de neplăceri (te-ai aglomerat, nu ai respectat termenul celorlalte lucrări, au apărut frustrări, certuri, etc.). 

Discutam în episodul trecut despre a nu te minți pe tine însuți
Îi poți minți pe ceilalți spunând, de exemplu, că vrei să mergi cu ei în club, dar tu știi în sinea ta că, de fapt, ai fi avut nevoie de somn ca să recuperezi nopțile pierdute săptămâna asta uitându-te la toate sezoanele din Game of Thrones.  

Chiar dacă îți va ieși de câteva ori să te minți pe tine însuți, nu îți vei putea minți corpul! Și aici spirala în jos este și mai periculoasă: burnout, nervozitate, anxietate sau depresie.

Mai ales dacă ești la început de carieră și nu ți-ai găsit încă scopul sau nu ai claritate asupra a ceea ce vrei să faci, trebuie să înveti ca vei ști dacă te duci într-o direcție bună sau greșită, bazându-te pe “feeling”. 

Dacă vei avea de ales între două lucruri și pentru unul din ele vei începe să gândești motive logice de a-l face, alege-l pe celălalt. 

De obicei, atunci când “simțim” că am făcut alegerea corectă nu trebuie să ne justificăm alegerea.

A, să nu uit, o reacție des întâlnită, mai ales când refuzam să merg la o nuntă sau la un botez cel mai des auzeam ceva de genul “DAR CE VA SPUNE LUMEA?“. Răspunsul meu era și este “același lucru ca și data trecută”.  

Este extrem de important aici să realizezi următoarele 3 lucruri:
– în primul rând, NU POȚI MULȚUMI PE TOATĂ LUMEA; (pur si simplu nu este fizic posibil)
– și, ca o rezultantă din prima, NU POȚI FACE TOTUL SINGUR; (și nici nu ar trebui)
– ultimul, dar la fel de important, este ca o reclamă a lui “NU” – Gândește-te la toate lucrurile la care spui “DA” atunci când spui “NU” 🙂

Până la un anumit punct se verifică vorba “Dacă ești bun, ești luat de prost”. Sunt de părere că trebuie să fii om și să îți respecți valorile indiferent de situație. Sigur, există riscul, dacă ești cu fobie de “NU” să apară pe lângă tine leneși, mincinoși sau manipulatori, care vor încerca să profite de bunătatea arătată.

Un exercițiu foarte bun pe care l-am învățat și îl aplic de peste 3 ani este următorul:

– stabilește-ți 10 lucruri importante pentru tine  (3-4 legate de carieră/job și restul legate de ține) – De ex.: 1. Îmi propun să mă îndrăgostesc în fiecare zi de soția mea; 2. Îmi propun că în fiecare zi să fiu un exemplu pozitiv pentru fiica mea; … 9. Îmi propun să devin în fiecare zi mai bun în job-ul meu; 10. Îmi propun să am propria afacere până la 40 de ani.

– apoi stabilește-ți limitele  pe care ți le impui în legătură cu cele 10 de mai sus. De ex.: Pentru 1. Fără limite; Pentru 2. Fără limite;..Pentru 9. Nu voi lua din timpul meu și al familiei pentru job; Pentru 10. Nu voi lua din timpul familiei pentru business.

La început a fost o schimbare destul de mare pentru cei din jur, celor la care țin le-am și explicat în detaliu despre ce este vorba. 
Și oricum, cine s-a supărat nu contează, iar cine contează nu se supără. Ba, mai mult, cei care contează chiar m-au susținut, iar unii chiar m-au rugat după o perioadă să-i învăț și pe ei cum să facă.

La început este posibil să mai ratezi din posibilele oportunități, dar pe măsură ce vei deveni mai bun la a spune “NU“, îți va fi mult mai ușor să recunoșți lucrurile importante.

Și pentru că “totu-i practica”, da-mi voie să îți spun cum m-am antrenat eu în a spune “NU”. Mic disclaimer, este ceea ce a funcționat pentru mine, deci trebuie luat cu un bob de sare.

Tot cochetam cu ideea unei asigurări, așa că am intrat pe mai multe site-uri de specialitate și m-am înscris pentru a fi contactat în vederea încheierii unei asigurări de viață. M-am întâlnit în două săptămâni cu 10 brokeri de asigurări. Funny fact : cu unul din cei 10 agenți nu a funcționat cum mă așteptam, în sensul că am și încheiat o poliță de asigurare destul de consistentă pe care nu am mai vrut să o plătesc după 6 luni (evident, pierzând banii – câteva sute de euro). Știa meserie tipa: mi-a prezentat beneficii mulate exact pe ceea ce căutam eu 🙂 Oricum skill-ul pe care l-am dobândit a meritat ‘investiția’.

Dacă este prea mult de citit, măcar reține ce spune Warren Buffet: “Unul dintre obiceiurile cele mai bune ale oamenilor de succes este că spun “NU” la aproape tot.” 

Șîncepe cu a spune un “NU” măcar următoarei plăceri vinovate.

Te provoc să îți pui întrebarea următoare: Care sunt cele mai importante  momente din viața ta cărora le-ai spus “DA”, deși ți-ai fi dorit să spui “NU”?
 

Ma bucur ca ai citit pana aici și sper mult de tot ca vei  începe sa spui “NU”! 🙂

Iți mulțumesc,
Andrei V.

P.S.: in episodul urmator va fi o tema pe care mi-o propusesem sa o discut cu tine mai devreme insa nu aveam toate detaliile, intre timp m-am mai pregatit si ti-am pregatit ceva SUPER INTERESANT!