Salut,

Sper că ți-a plăcut proiectul video pe care l-am început șîți mulțumesc că ești în continuare alături de mine. 

Subiectul de astăzi este unul ceva mai lung dar, zic eu, plin de valoare.

În anii 60, un profesor de la Stanford a realizat un test denumit “Testul Bezelei – pe scurt, lăsa copii cu vârste între 4 și 6 ani într-o cameră unde, pe o farfurie, era o bezea. Le spunea că, dacă nu o mănâncă până se întoarce el, vor mai primi încă o bezea. Unii mâncau bezeaua (recompensă imediată), alții așteptau până se întorcea adultul, moment în care mai primeau încă o bezea (recompensă ulterioarăcantitativ mai mare). Studiul însă a continuat și în următorii ani și a arătat următoarele rezultate: din rândul celor care au ales recompensa ulterioară, un procent mult mai mare a avut rezultate academice foarte bune, în comparație cu cealaltă grupa (copiii care mâncaseră imediat bezeaua).


Ieși din capcana de a gândi doar pentru moment, gândește puțin și în perspectiva.

Cei mai mulți oameni pe care îi ai în jur se gândesc numai la beneficiile imediate. Trăiesc doar pentru weekenduri, doar pentru vacanțe sau doar pentru mici plăceri cu recompensă imediată. Aceste lucruri, deși trebuie gustate, nu fac decât să te bucure pe moment, pentru ca mai apoi să fii deprimat că este luni și că te întorci la job-ul pe care îl ai (dacă mai faci și parte din cei peste 80% din oameni care își urăsc job-ul nu-i chiar roz). 

Că trebuie iarăși să mai aștepți o luna, să intre salariul, să îți plătești ratele și, dacă mai rămân ceva bani, să mai plănuiești o escapadă de weekend. Făcând o paralelă, acest tip de “recompensă imediată” este ca atunci când mănânci un Big Mac, este foarte gustos, te face să te simți bine pentru cele 5 minute cât îl savurezi, însă pe termen lung, dacă vei continua la fel, vor apărea neplăceri.



Ce poți face? 
Dacă ai între 20 și 30 de ani, atunci poți face enorm de multe și îți poți păstra și multe din “recompensele imediate”. Dacă ai peste 30 de ani și ti-ai întemeiat o familie, atunci gradele de libertate nu mai sunt aceleași, dar încă te poți bucura și de câteva din “recompensele imediate” preferate.



Acum că am discutat despre cele imediate, hai să vedem cum poți găsi acele “recompense întârziate“, dar care îți aduc beneficii sporite, atât în carieră, cât și în viață.


Nu uita că aici te vei lupta cu un inamic foarte puternic, care te cunoaște cel mai bine: subconștientul tău.

Dacă subconștientul ne ajută cu autoconservarea (respirat, senzațiile de foame sau de sete, etc.) el are și un aport negativ. Subconștientul este un leneș căruia îi place rutina și confortul. Îți va aduce o multitudine de argumente de ce să nu încerci o tehnică nouă la job sau în sportul pe care îl practici, va încerca să te demoralizeze atunci când vrei să îți schimbi jobul sau să începi o afacere. Te va bloca atunci când vei dori să citești o carte sau când vei dori să faci un curs de perfecționare sau de învățare a unui nou skill.


Vestea bună este că îți poți antrena subconștientul, va fi greu la început, dar…”recompense întârziate”, remember? 🙂

Îți garantez că va merita efortul.


Cel mai ușor de făcut este să începi să investești în educația ta. Să începi să citești zilnic, începi cu 10-20 de pagini înainte de culcare. După ce ți-a intrat în rutină, citește și dimineața, în loc să verifici telefonul, încă 10-20 de pagini. Asta sună greu, nu? Așa și este.
Apropo, ultimele studii făcute arată că, imediat după ce ne-am trezit, sunt cel mai susceptibili la a fi influențați, de aceea verificatul news feed-ului sau “daily rewards” în joculețul preferat îți pot influența ziua într-un mod greșit. 

By the way, de ce crezi că noul model de business al jocurilor este să ofere jocul gratuit, dar să te antreneze să intri zilnic pentru mici recompense? Tocmai c
a să îți creeze un obicei în subconștient, ca să te facă să înglobezi jocul sau aplicația respectivă în rutina ta zilnică. Și poate că nu imediat, dar peste ceva timp, nu foarte mult, vei începe să cumperi “niște vieți” în joc, “niște energie” sau personaje mai puternice. 

Been there, done that! 🙂


Sunt foarte recunoscător că am reușit și reușesc să îmi scot din rutină orice ține de jocuri și că mă pot bucura de această pasiune pe care o am (căci sunt mare fan jocuri video) atunci CÂND DORESC EU. Și mai recunoscător sunt că am reușit să o învăț și pe fiica mea acest lucru și, DA, puterea exemplului funcționează al naibii de bine.



Dar să nu divagăm, deci cititul este cel mai la îndemână obicei sănătos pe care ți-l poți crea. Știai că, în medie, la nivel global, o persoană adultă citește mai puțin de 4 cărți pe an?
Dacă te uiți în infograficul din articol, România nici măcar nu apare în acel top 30 (deci românii adulți citesc sub 3 ore pe săptămâna, adică sub 25 de minute zilnic!).

Un exercițiu foarte bun este să te gândești câte cărți ai citit TU în ultimul an.  


Următorul, care are legătură tot cu educația ta, este să investești (timp și bani) în cursuri care țin de skill-ul pe care dorești să îl înveți, pentru care ai pasiune sau, pur și simplu, pentru că ai o curiozitate. 

Cu o parte a acestui aspect te ajut chiar acum, citind acest material 🙂


————————————————————————-
Dacă mă urmărești și pe FB sau Linkedin, atunci partea care urmează este nouă și include lucurile pe care eu le-am făcut și pe care ți le recomand pentru îți crea un scop în viață și pentru a avea succes în ceea ce faci. 


Voi mai discuta puțin partea despre investitia in educația tamie mi-a luat mai mult timp decât mi-aș fi dorit până să investesc în primul meu curs, am făcut-o la 36 de ani. 
De atunci am investit peste 17000 EUR in cursuri din domeniile care mă interesau și vreau să îți spun că NU REGRET NICI MACAR 1 EURO.

Fiecare din aceste cursuri și-a adus aportul la un nou mindset pe care l-am dobândit, la o nouă paradigmă în viața mea, un nou status quo, dacă dorești, de care sunt extrem de mândru și care mi-a adus si imi aduce satisfacții.

Simt ca am invațat in acesti ani mai mult decat in facultate.  


Și ajungem la al treilea punct: Ești media celor 5 oameni cu care îți petreci cea mai mare parte a timpului” spun cam toți oamenii de succes. Știind asta, gândește-te cum și cu cine îți petreci cea mai mare parte a timpului. Eu nu am fost înconjurat de oameni care să fie interesați de antreprenoriat, de crearea de content valoros în domeniul meu, așa că am găsit soluția de participa la webinarii, seminarii, workshop-uri și cursuri. Am întâlnit astfel oameni cu care am început să discut și să colaborez, ne-am creat un mastermind. Îți recomand să citești cartea lui Napoleon Hill “Cum să te îmbogățești și să influențezi oamenii”. Titlul poate sună siropos, dar este prima lucrare de acest gen în care apare noțiunea de “mastermind”. 


Am lăsat pentru final un punct pe care eu l-am ignorat mult timp, dar, la o retrospectivă pe care am făcut-o, mi-am dat seama că l-am făcut empiric: găsirea unui mentor.

Sunt absolut sigur, și chiar te rog să o faci, că ai avut cel puțîn doi mentori până acum în viață.
Cum recunoști un mentor? 
Simplu: ai stat regulat în preajma unei persoane și te-ai regăsit preluând din ideile sau mentalitate acesteia, ai avansat în cunsotinte? Dacă la toate întrebările ai răspuns cu “DA“, acela ți-a fost mentor.

Ideea este că un mentor nu ți-l găsești mergând la el și întrebându-l “Vrei să fii mentorul meu?”. Găsește o persoană în domeniul tău de interes, consumă contentul pe care îl produce, cere-i sfatul, implementează și apoi revino cu feedback – ce ai aplicat, ce a funcționat. 

De multe ori va trebui să plătești pentru timpul unui mentor, pentru a învață de la el/ea, dar îți garantez că investiția făcută ți-o vei recupera cu vârf și îndesat.
 

Vreau să închei prin a-ți spune că, indiferent dacă ești la 20-30 de ani sau peste 50, ai tot timpul să să înveți, să devii mai bun. 

Cei mai mulți oameni de succes nu au avut părinți bogați, nu au câștigat la loto și nu au primit moșteniri de la mătușile din străinătate.


Dar au făcut un lucru extrem de important, și-au luat angajamentul de a investi în ei înșiși, iar succesul a apărut.


Sper că ai reușit să parcurgi tot mesajul, dar și mai mult sper că vei începe să înveșteti în ține.

Mi-ar plăcea dacă poți să îmi dai chiar acum un ‘reply’ cu doi pași pe care îți propui să-i faci pentru cariera ta.


Cu optimism,
Andrei V.



P.S.: tip – un pas deja îl ai făcut, fiind aici și citind ASTA 🙂