35 de cărți pe care să le citești până la 35 de ani

mesaj Andrei V - articol carti recomandate
Împărțite în 5 domenii, aceste cărți pot face diferența în cariera TA

Share If You Care

Am tot amânat să alcătuiesc o listă de genul ‘X cărți pe care să le citești până la…’ pe care mi-aș fi dorit să le citesc când aveam 20 sau 30 de ani. Pâna acum...

Eurostat 2021 70% din romani nu citesc
Recentul raport Eurostat 2021 m-a făcut să las deoparte toate celelalte articole la care lucram și să mă concentrez doar pe acesta. De ce? Pentru că, pentru al enșpelea an, România este pe primul loc la procentul oamenilor care nu citesc nici măcar o carte într-un an. Și nu oricum, 70% din români se încadrează aici, următorul loc este ocupat de Bulgaria, dar cu un procent de 52%. Pe cine găsim pe ‘ultimele locuri’ în acest top? Păi găsim țările scandinave, Suedia având cel mai mic procent, de 17%. Încă un motiv să nu ne mai mirăm că au cele mai bune sisteme educaționale din lume. Sper că o listă de cărți recomandate va inspira și împreună să micșorăm procentul.

De ce ‘35 de cărți pe care să le citești până la 35 de ani’?

Pentru că, pe la această vârstă (la 36 în cazul meu) studiile arată că apare des întrebarea ‘Asta-i tot?’. Unii îi spun ‘criza jumătății de carieră‘. Mai ales pentru cei care sunt angajați, de obicei ajunși în middle management. Au atins punctele cerute de societate: ‘învață, ia-ți un job bun, casă, mașină și fă-ți o familie’. Este pentru cei care, ca și mine, și-au setat niste ținte normale, nu grandioase. Problema este că le-am atins și ne-am blocat (sau, mai rău, am înaintat din inerție).

Este o listă subiectivă, normal, dar cele mai multe cărți recomandate aici sunt cărți din care am învățat și aplicat cel puțin o idee. Mai important, este o listă pe care îmi doresc ca cineva să-mi fi spus ‘poftim, acestea sunt cărți pe care să le citești!’.

La final îți voi spune și care a fost procesul de alegere a cărților.

Pentru a face lista cărților recomandate ușor de digerat, am împărțit-o în 5 categorii:

Ca să fie un început ușor, în fiecare categorie*, prima carte recomandată are sub 100 de pagini și poate fi parcursă într-un weekend

Îmi doresc ca tu, cel/cea care citești, deși stiu că faci parte din ceilalți 30%, să îi recomanzi una dintre aceste cărți unui prieten sau coleg care face parte din procentul de 70%. Poate va fi un moment de pivotare pentru el sau ea. Hai să nu mai fim în acest top!

De ce consider că merit să îmi acorzi din timpul tău atunci când vine vorba despre cărți recomandate sau despre obiceiuri sănătoase?

Până acum 4 ani citeam 20-24 de cărți într-un an, dar o făceam haotic.

Aveam 3 perioade în care citeam 2-3 săptămâni zilnic, timp de 3-5 ore. Citeam în acel interval între 6 și 8 cărți.

Perioadele erau între Crăciun și Anul Nou (primeam cărți cadou), în august, cu ocazia concediului (îmi cumpăram cărți recomandate din diverse surse) și în octombrie, de ziua mea (când primeam sau îmi cumpăram cărți).

screnshot ipad intrerupere deprinderi sănătoase
După 407 zilede citit am făcut teste

Mi-am propus însă să fiu constant și să citesc câte puțin în fiecare zi.

Mi-am calculat viteza de citire. Era în medie, între 270 și 290 de cuvinte pe minut. Ceea ce înseamnă o pagină pe minut (în limba română).

Voiam să îmi formez o deprindere sănătoasă: acela de a citi zilnic minim 30 de minute. La momentul respectiv știam că este nevoie de 30 de zile (din care primele 10 sunt cruciale). Mi-am ales o serie fantasy, compusă din 3 părți, fiecare cu câte două volume, astfel încât să îmi maximizez șansele de a mă tine de obiceiul zilnic. Am fost surprins la sfârșit de an, când am tras linie, că citisem fix 30 de cărți. Sigur, în unele zile, când eram la finalul unei cărți, citeam mai mult de 30 de minute. Consecvența a dat rezultate.

După doi ani am trecut la 60 de minute zilnic, fapt care m-a dus la 68, respectiv 71 de cărți pe parcursul a 12 luni.

După ce treci prin lista de cărți recomandate îți voi spune și metoda pe care o utilizez pentru a maximiza cărțile pe care le citesc. O poți face și tu!

Între timp mi-am găsit și variante de a mă ține ‘accountable’:

  • GoodReads – unde îmi pun o ținta de cărți pe anul în curs;
  • aplicația iBooks – care mă ajută cu obiectivul zilnic, dar și notițe sau  însemnări;
  • Audible – pentru cărți audio, mai puțin în ultimul an, pentru că îmi place să îmi notez ideile direct pe cartea pe care o citesc.

Eu îmi formez lista de ‘cărți pe care să le citești’ din recomandările mentorilor mei, din descoperirile din alte cărți sau de la oameni care au succes și la care am acces.

Unele sunt în engleză pentru că nu au fost traduse (încă). Scurtă mențiune: sunt linkuri de afiliere, la achizițiile de cărți făcute, eu voi primi de la librărie un mic comision, dar asta nu îți afectează ție prețul în vreun fel.

La fiecare din cărțile recomandate îți voi lăsa ideea principală, care m-a făcut să o includ în listă. Pe unele le-am ascultat ca audiobooks, nu am avut notițe, dar sunt lucruri clare pe care le-am aplicat și le aplic.

Sper că ți-am trezit curiozitatea și apetitul pentru citit.

Lista celor ‘35 de cărți pe care să le citești până la 35 de ani’:

#1 Bazele dezvoltării personale:

Omul devine ceea ce gândește – James Allen 

Pe cât de scurtă este această carte apărută la începutul secolului 20, pe atât de plină de învățături este.

Am citit-o de 3 ori (ultima data împreună cu fiica mea) și de fiecare data găsesc ceva care îmi scăpase. Aproape toate paginile sunt însemnate cu notițe.

‘Suntem ceea ce facem în mod repetat.’

rasfoire carte James Allen
Multe multe însemnări într-o carte atât de scurtă

De la idee la bani – Napoleon Hill 

Atât autorul, cât și cartea au avut, de-a lungul timpului, parte de critici. Cu toate acestea, lucrarea este văzută ca bază pentru dezvoltarea personală, fiind printre cele mai vândute cărți din lume. ‘Coordonarea cunoștințelor și eforturilor a două sau mai multe persoane care colaborează pentru același scop clar…este ceea ce se cheamă un mastermind.’

Secretele succesului – Dale Carangie 

Din nou, o carte de bază pentru dezvoltarea personală. Unul dintre lucrurile care mi-au rămas în memorie este ‘atunci când ai câștigat o ceartă cu un prieten, de fapt ați pierdut amândoi’.

Dezvoltare personală v 2.0

Tată bogat, tată sarac – Robert T. Kiyosaki 

Sunt multe lucruri pe care le-am învățat ascultând această carte. Iată două dintre ele: învingătorilor nu le este teamă să piardă și diferența dintre un asset (avantaj) și o liability (datorie).

Cele 7 deprinderi ale oamenilor eficace – Stephen R. Covey 

O carte deosebită și recomandată de mulți cititori. De aici am învățat să lucrez la misiunea personală și tot de aici am rămas cu ‘dacă vrei să fii ascultat, caută să asculți mai întăi’.

Mastery – Robert Greene 

Este singura carte din lista cărților recomandate pe care am citit-o înainte de 35 de ani și prima în care am aflat despre regula celor 10.000 de ore pentru a obține măiestria. Chiar dacă Greene nu este cel care a studiat teoria celor 10.000, cercetarea și exemplele pe care le dă în carte sunt edificatoare.

Trezește uriașul din tine – Anthony Robbins 

Nu sunt mare fan Tony Robbins, însă când am ascultat aceasta carte am avut multe motive să scot agenda pentru a-mi nota idei. Cea mai importantă pentru mine a fost “nu poți fi recunoscător și temător sau deprimat în același timp’.

#2 Despre brand personal și construirea reputației:

Toți suntem ciudați – Seth Godin 

M-am abținut să nu pun mai multe cărți de Seth Godin în listă, dar nu a fost ușor. Omul este un scriitor prolific, dar mai presus, este un fin cunoscător al psihologiei și al marketingului. Pentru că sunt cărți scurte, îți recomand să mai citești și ‘Triburi’, dar și ‘Hopul’.

How the world sees YOU – Sally Hogshead 

Înainte de a citi cartea, am folosit sistemul descoperit de Sally (How to Fascinate) pentru a selecta și forma una dintre cele mai bune echipe de vânzări din industria auto autohtonă. Mai tărziu, cartea mi-a edificat studiile care stau la baza sistemului. ‘Diferit este mai bine decât mai bun.’ Este cartea ale cărei concepte le folosesc aproape zilnic.

Cele 7 Avantaje How to Fascinate
Cele 7 avantaje ale brandului personal

Curajul de a fi vulnerabil – Brene Brown 

Am citit/ascultat cărțile lui Brene Brown ca urmare a prezentării ei de pe scena Ted. Cred că momentul a fost ideal pentru mine: tocmai pivotasem de la angajat la freelancer. Ce am pus în aplicare? Am început să mă simt bine în pielea mea, neîncercand să par mai deștept/bun/empatic/serios decât sunt. ‘Nimic de ascuns, nimic de demonstrat.’

O mențiune importantă: învață storytelling

Building a story brand – Donald Miller 

Deși cartea se adresează mai mult mediului corporate, tehnicile prezentate pot fi folosite fară discuție și pentru brandul personal. Eu am implementat la unele trainguri tehnica ‘prezintă-te prin ochii bunicului/bunicii tău/tale’.

ZAG – Marty Neumeier 

O altă carte nu foarte lungă, însă plină de idei. Ideea de baza este ‘când toată lumea face ZIG, tu fă ZAG’. Brandul nu este ceea ce reprezentantul său spune, ci ceea ce cred ceilalți.

Descoperă-ți elementul – Ken Robinson 

Dacă în cărțile de mai sus, se discută mai mult de strategia de brand personal, cartea aceasta este una tactică. Am peste 10 pagini de notițe și exerciții pe care le-am scos de aici, aproape toate introduse și în trainingurile pe care le țin.

What color is your parachute – Carol Christen 

Din nou, o carte care este în piață de peste 40 de ani, dar care a primit în ultimii ani multe revizii. Noțiunile de bază au rămas neschimbate: de la o privire din ‘elicopter’ asupra carierei ideale, până la punerea sub lupă a lucrurilor pe care ni le dorim. Exerciții la fiecare pas.

#3 Time management și productivitate personală:

Arta subtilă a nepăsării – Mark Manson 

Titlul în engleză este mult mai interesant: ‘The subtle art of not giving a f#ck’. Manson este la bază journalist și blogger, dar cu o grămadă de experiențe de viață. Omul nu dă sfaturi, doar spune (multe) lucruri pe care mulți le gândim, dar cărora nu le-am dat voce.

Atomic Habits – James Clear 

Obiceiurile sănătoase pe care le-am testat și instituit până acum m-au ajutat în momente de cumpănă, de aceea sunt un avocat al acestora. Cea mai importantă idee: leagă un obicei nou și dorit de un alt obicei deja instalat (de ex.: la cafea/ceai apucă-te să citești).

High-performance habits – Brandon Burchard 

Sezonul 4 al podcastului lui Burchard este de fapt audiobookul High performance habits – citit chiar de autor. Al 6-lea pas este cel în care se vorbește despre curaj. Pentru mine a fost extrem de important, având în vedere că eram mult dincolo de zona mea de confort.

Efectul de domino în carieră

The one thing – Gary Keller 

Pentru o persoană destul de rațională că mine, cartea aceasta a fost ca o revelație. Pe baza principiului ‘succesul lasă urme’ mi-am dat seama că, daca studiez cu atenție, pot găsi acel lucru care îmi poate oferi momentul de ‘A-HA’ care să mă ajute să pivotez.

Excepționalii – Malcolm Gladwell 

Este prima carte de Malcolm Gladwell pe care am citit-o. Vorbește despre succes, în corelație cu circumstanțe și antrenament. Nu m-a dezamăgit, mi-a adus aminte de alt autor preferat, James Burke. Ambii pornesc de la un fapt istoric și clădesc conexiuni pentru a-și argumenta ideile.

Efectul compus – Darren Hardy

Am ascultat acest audiobook în timpul unei deplasări și, deși aș fi vrut, nu am putut să îmi notez TOATE ideile cu care am rezonat. Este pe lista de (re)lectură de anul acesta. 

Cel mai important lucru de aici este formula: “alegeri mici și deștepte + constanță + timp = schimbări radicale’. Mintea nu poate cuantifica efectul compus. În cazul cititului, 30 de minute zilnic poate nu ți se pare mult, dar dacă te tii de obicei, în 365 de zile vei fi terminat toată această listă de 35 de cărți pe care să le citești până la 35 de ani.

Drive – Daniel H. Pink 

Din nou, o carte care tot apărea citată în multe alte cărți pe care le citeam. De ce facem mai bine unele lucruri la care nu primim recompense? Pe scurt, este motivația intrinsecă. Exemplele și studiile prezentate în carte sunt ușor de înțeles și memorat.

#4 Vânzări și monetizarea pasiunii sau hobbyului:

Cel mai bogat om din Babilon – George Clason 

Prin povești oamenii învață cel mai bine. Este și cazul acestei cărți micuțe. Când i-am recomandat-o fiicei mele spunandu-i că va învăța să își drămuiască mai bine banii, a fost primită cu mare entuziasm.

Regula 10X – Grant Cardone 

La prima vedere, Grant pare a fi un nesuferit, ca un vânzător din filme de care nu mai scapi.

OK, și la a doua vedere este la fel 🙂 Principiile pe care le prezintă și felul în care le pune în aplicare sunt motivele pentru care îți recomand această carte. Multe lucruri pe care le-am notat și aplicat de aici, dar cel mai important pentru mine: asumarea extremă.

Cum să dai lovitura – Gary Vaynerchuk 

Ca și în cazul lui Grant Cardone, Gary poate părea la prima vedere un egocentric lăudăros. Pe măsură ce îl citești/asculți îți dai seama că este un workaholic și că oferă enorm de multă valoare. În carte ia fiecare rețea socială și oferă tacticile de a o domina. Eu am implemetat de la el principiul de a da 100% valoare în avans.

Psihologia persuasiunii – Robert Cialdini

Este cartea pe care eu o recomand tuturor echipelor de vânzări cu care lucrez. Am discutat cu manageri care chiar o au ca lectură obligatorie pentru colegii lor. Studiile dr. Cialdini sunt ușor de înțeles. Vei începe să recunoști cele 6 principii ale persuasiunii în reclamele și în interacțiunile tale.

Tactică și strategie de vânzări

Little red book of selling – Jeffrey Gitomer 

Omul a scris ‘Biblia vânzărilor’ și a primit numeroase critici favorabile. Nu cred că vrei mai multe motive pentru a citi lucrarea sa. Mie mi-a reamintit de diferența dintre caracteristică și beneficiu, apoi dintre valoare și preț.

To sell is human – Daniel H Pink 

Din nou, o carte al cărei titlu, de sine stătător, te învață o grămadă de lucruri. Citind-o, mi-am adus aminte de momente din cariera mea în care știam/simțeam că este de datoria mea să conving că produsul îi va face viața mai bună clientului.

SPIN Selling – Neil Rackham 

Este singura carte din lista cărților recomandate pe care nu am terminat-o (pentru că m-am înscris la cursul cu același nume). Ok, nu este cea mai ușoară carte din listă, dar tehnica vânzării consultative este văzută de mulți profesioniști ca fiind cea mai bună strategie de vânzări.

#5 Beletristica (adică SF&F și thriller în cazul meu). Aici nu voi face niciun fel rezumat, sunt cărți recomandate și atât.

BONUS - Nu pot rata ocazia de a-ți recomanda încă 6 cărți din 3 domenii pe care le-am studiat intensiv în ultimii ani.

Business:

Pentru un freelancer sau cineva care de-abia a renunțat la un job, cartea aceasta este o binecuvântare. Ideea cu care am rezonat cel mai mult: când toată lumea își pune ținte minime (financiare) de atins, este ok să ai și o țintă maximă. După ce o atingi, dă-ți voie să te bucuri și de alte lucruri care contează.

Mike este un antreprenor cu un talent de a scrie cât se poate de clar și concis. Cartea vine cu idei de a creiona noi afaceri, dar și mai important, cu idei despre cum și când să începi. 

Marketing digital:

Cum spuneam, în lista celor 35 de cărți pe care să le citești până la 35 de ani, m-am abținut ca Seth Godin să nu apară de mai mult de două ori. Când vorbim însă de marketing digital, cartea aceasta nu are cum să lipsească. 

Inițial, voiam să pun cartea ‘Story driven’, dar mi-am dat seama că nu mai îmi găsesc notițele. Bernadette Jiwa a studiat puterea storytellingului, fapt pentru care am ales să o inlcud în lista de ‘cărți pe care să le citești’. Cel mai important lucru pe care l-am învățat de aici este că brandul nu este un logo pe un ambalaj, ci ceva cu care oamenii vor să se identifice.

Parenting:

Dr. Meg este psiholog și un susținător al parentingului conștient. Eu am devenit din 2019 aliat al acestei mentalități prin podcastul ParentPrenor. Am o grămadă de notițe și lucruri pe care le-am aplicat din această carte. Cea mai importantă idee pe care pun în aplicare este aceea conform căreia o relație bună tată-fiică va da putere fiicei de a crede în ea însăși.

Iubesc cărțile ale căror titluri, de unele singure, te învață lucruri. Aceasta, pe lângă că are un astfel de titlu, mi-a arătat cum pot fi un părinte mai bun și că sunt unele cazuri în care admiți ca ai greșit, inveți lecția și mergi mai departe. Eu am citit varianta pentru adolescenți.

carti recomandate Andrei V - Meg Meeker Tati puternici fiice puternice
Tații pot fi supereroi pentru fiicele lor

Cum să maximizezi experiența cititului

Greu cu alcătuirea listei, mă așteptam să fie mai ușor în a alege cărțile. Totuși, vorbim de ‘35 de cărți pe care să le citești până la 35 de ani’ așa că mi-am luat în serios treaba. 

Înainte de a-ți spune care au fost criteriile pe care le-am folosit în alegerea cărților, hai să iți spun cum îți poți maximiza experiența oricărei cărți pe care o citești.

Până să încep să folosesc aplicația iBooks și să îmi țin notițele digital, foloseam agende în care îmi notam ideile cu care rezonam din cărți. Era oarecum haos: uneori uitam să îmi notez data, alteori uitam să îmi notez cartea, iar alteori uitam să îmi pun semnele colorate. Roșu era pentru idee de pus imediat în aplicare, galben era pentru viitor, iar verde era pentru noțiuni mai abstracte. 

După ce am descoperit aplicația, dar mai ales opțiunea de a nota direct pe pagină, a fost totul infinit mai ușor. În plus, când aveam nevoie, puteam să reiau notițele în ordine.

Cum evaluez aceste cărți recomandate?

Eu notez cărțile cu stele între 1 și 5 pe baza unui sistem simplu:

1 sau 2 stele – nu am dat până acum (later edit – am dat totuși 2 stele)

3 stele – dacă nu am notat nici măcar o idee cu care să rezonez (pentru cele non-ficțiune) sau daca nu m-a impresionat nici măcar unul din personaje (pentru ficțiuni)

4 stele – am notat cel puțin o idee pe care o pot aplica (non-ficțiune) sau am petrecut mai mult de o oră citind ultima parte a cărții (ficțiune)

5 stele – am început să aplic o idee chiar în perioada în care citeam (non-ficțiune) cartea sau să nu pot lasă cartea jos până nu o termin (în acea zi/noapte). 

Dar, în primul rând, indiferent de temă, să simt că sunt fascinat de lectura acelei lucrări. Să am plăcerea cititului.

Specific, pentru 'lista de 35 de cărți pe care sa le citești până la 35 de ani'

Iată criteriile pentru lista de cărți recomandate aici:

  • *Am promis că la fiecare categorie va fi câte o carte de 100 de pagini, însă la partea de ficțiune nu mi-am adus aminte de una care să se încadreze. Așa că m-am uitat prin biblioteca pe care o am în birou după o carte de 5 stele pe care am terminat-o într-o zi. Voila: Jocul lui Ender! 🙂
  • Pentru cărțile non-ficțiune am făcut o analiză a lucrurilor pe care le-am implementat în ultimii ani și care m-au ajutat. Sau idei pe care mi le-am notat, nu le-am aplicat încă, dar am discutat despre ele în cercurile mele;
  • Nu în ultimul rând, fiecare dintre aceste cărți recomandate mi-am dorit să fie o carte pe care îmi doresc ca fiica mea să o citească. Sunt super mândru, deja a citit mai bine de jumătate din această listă. Uneori pentru că o cicăleam, alteori pentru că mă auzea discutând despre idei cu care rezona dintr-o carte.
Biblioteca 3 - birou Andrei V
Biblioteca 3 din biroul meu

Misiunea TA, dacă alegi să o accepți...

Apropo de cărțile de 100 de pagini: știi de ce cele mai multe cărți tipărite au peste 200 de pagini? Este o cerință de la edituri: cotorul să aibă grosimea necesară pentru a putea fi printat tiltul, autorul și numele editurii. Este vorba despre spațiul la raft din librării, deci despre vânzări.

De aceea, unele cărți de non-ficțiune au o idee (bună sau nu) pe care o îmbracă în multe vorbe (și pagini) deși, în 40-50 de pagini ar fi putut fi transmis esențialul.

Aceasta a fost lista mea cu cele 35 de cărți pe care să le citești până la 35 de ani. Iar dacă ai peste 35 de ani, nu te sfii, alege-ți una cu care rezonezi și citește!

Te provoc să îți faci și tu propria listă pe care să o dai mai departe. Exact așa intituleaz-o ‘XX cărți pe care  să le citești până la XX ani’.

Ia-o ca pe o misiune personală. Adresează-ți-o ție de acum 10 ani ori copilului tău. Nu știi niciodată pe cine vei influența sau cui îi vei schimba viața. Poate chiar vei inspira o persoană din cei 70% 🙂

Mult spor la citit,

Andrei.

P.S.: te rog să îmi dai un reply după ce ai dat share acestui articol și să îmi spui ce liste de cărți recomandate mai urmărești.

Fă parte din cei 1%

Dacă ții cont de 'media celor 5 oameni cu care te înconjori' atunci alătură-te și TU celor peste 1326 de Lideri înscriși la newsletter. Îți voi trimite și materialul bonus '23+ de unelte pentru Cariera TA'

Mai multe articole

Andrei V dupa 20 de ani
Carieră

Experiența Fascinate și Catfishing

Tocmai ce m-am făcut de râs în fața a 70 de experți mondiali în branding, dar și a celei care a fost votată drept ‘Nr.1

Preferi să discutăm direct?

Scrie-mi care este provocarea cea mai mare pe care o ai când vine vorba despre strategia ta de digital.